τους χωρίσαμε σε ομάδες... όπως άλλωστε δουλέψαμε κι εμείς..σε ομάδες!!!!! σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς
η πρώτη ομάδα παρουσίασε το ημερολόγιο
στη δεύτερη ομάδα παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι
η τρίτη ομάδα παρουσίασε τη μακέτα της πλατείας Παπαφλέσσα και τη συνέντευξη με την αντιδήμαρχο καθαριότητας (αναπαράσταση)
...και οι δράσεις μας...
φωτογραφίσαμε, καθαρίσαμε το αλσάκι, φτιάξαμε καρτελάκια για τα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια αυτοκίνητα... και δημιουργήσαμε ένα πολύ ωραίο collage!
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Ξεκίνησε με ιδεοθύελλα για το θέα με το οποίο θέλαμε να ασχοληθούμε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης . Επιλέξαμε το θέμα: Η πόλη μας , ο Χολαργός.
Γιατί επιλέξαμε αυτό το θέμα;
1) Για να ερευνήσουμε το προάστιό μας και να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι' αυτό.
2) Για να συνειδητοποιήσουμε μερικά από τα προβλήματα της πόλης μας και να τα αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο.
3) Για να κάνουμε τις δικές μας προτάσεις.
4) Για να συνεργαστούμε δημιουργικά και να έχουμε χρήσιμα αποτελέσματα.
5) Ο Χολαργός είναι ο τόπος που ζούμε και θέλουμε να γίνουμε μικροί ερευνητές με στόχο να συμβάλλουμε στη βελτίωσή του.
Πώς εργαστήκαμε:
Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες:
1) Στην πρώτη ομάδα ασχοληθήκαμε με τα παλιά και τα νέα επαγγέλματα στο Χολαργό. Επισκεφτήκαμε τον τσαγκάρη, τον καστανά (έξω από το πάρκο), το φούρναρη, το φωτο γράφο, το μαγαζί με τα τατουάζ, το μαγαζί με τα ρούχα, το μαγαζάκι με τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, το ανθοπωλείο... Πήραμε συνεντεύξεις, συζητήσαμε, μάθαμε για τα επαγγέλματα αυτά. Στη συνέχεια συζητήσαμε μεταξύ μας και είχαμε την έμπνευση να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο για τα επαγγέλματα αυτά.
2) Στη δεύτερη ομάδα ασχοληθήκαμε με τα κτίρια της πόλης μας.
Βγήκαμε στους δρόμους και φωτογραφίσαμε κτίρια σημαντικά (όπως το σχολείο μας, το Δημαρχείο), πολυκατοικίες και μονοκατοικίες που μας άρεσαν ή δεν μας άρεσαν. Έπειτα σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ένα φιδάκι με σταθμούς επιλεγμένα κτίρια, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή και δίνοντας πληροφορίες για τα κτίρια που αντιστοιχούσαν στους αριθμούς που ήταν στα κόκκινα κουτάκια (στην προπαίδεια του 5). Φτιάξαμε κάρτες με οδηγίες, σκάλες και φιδάκια και τοποθετήσαμε σε μικρά ρολά και τις φωτογραφίες που τραβήξαμε. Νομίζουμε ότι όσοι από τους γονείς μας έπαιξαν, το ευχαριστήθηκαν πολύ!
Η ομάδα μας παρουσίασε και κάποιες προτάσεις που βρήκαμε ερευνώντας την αρχιτεκτονική τοπίου (π.χ. πώς να γεμίσουμε τοίχους πολυκατοικιών με φυτά). Αν μας ακούσουν οι "Ειδικοί" μπορεί η πόλη μας να ομορφύνει πολύ!!!!!!
3) Στην τρίτη ομάδα ασχοληθήκαμε με τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πόλη μας... σπασμένα πεζοδρόμια, παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, σκουπίδια σε δρόμους και πεζοδρόμια. Φωτογραφίσαμε, και μαζί με τις φωτογραφίες από τις δράσεις που κάναμε με όλη την τάξη φτιάξαμε ένα collage.
4) Στην τέταρτη ομάδα ασχοληθήκαμε με την καθαριότητα και τις πλατείες. Φτιάξαμε μια μακέτα και πήραμε συνέντευξη από την αντιδήμαρχο καθαριότητας την οποία αναπαραστήσαμε.
και πώς φτιαχνόταν σιγά σιγά..
Πατήστε πάνω στο video της πλατείας μας......
Όταν ξεκινήσαμε δεν φανταζόμασταν ότι θα μαθαίναμε τόσα πράγματα, θα διασκεδάζαμε και θα είχαμε τόσο ωραία αποτελέσματα. Πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε!!!!
Σταλάζουμε πάνω στο χαρτί χρώματα.Προσοχή, το χρώμα να στέκεται σε σταγόνες πάνω στο χαρτί,όχι σε πινελιά
Διπλώνουμε 2 φορές το χαρτί μας
Πιέζουμε από πάνω
Ανοίγουμε
Οι μαθητές ευχαριστήθηκαν πολύ και πρόσεξαν πως ακόμα και το τυχαίο στην τέχνη δεν είναι απλό… Προσπάθησαν μέχρι να εμπεδώσουν την τεχνική και να είναι τα ίδια ευχαριστημένα με το χρωματικό και σχηματικό αποτέλεσμα του έργου τους!
Στην Ευέλικτη Ζώνη, με θέμα “Αγωγή Υγείας”, οι μαθητές της Α τάξης (Α1, Α2) κατασκεύασαν κολάζ, όπου ζωγράφισαν σαν τέρατα τις βλαβερές ουσίες του καπνού κι απαρίθμησαν σε δύο παλάμες τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος. Διατύπωσαν επίσης μηνύματα κι έγραψαν σκέψεις, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους φόβους τους.
Οι μαθητές του Β2 τμήματος, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης και των Εικαστικών, παρουσίασαν ομαδικές εργασίες με στοιχεία για τη ζωή των πουλιών του μεσογειακού δάσους. Αυτά τα πουλιά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όμορφες ζωγραφιές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις των μαθητών.
Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που αφορά και την εξοικονόμηση ενέργειας κατασκευάσαμε το εσωτερικό ενός σπιτιού για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου ν’ αναπτύξουμε οικολογική σκέψη ακολουθώντας το γνωστό...
“Δωδεκάλογο του μαθητή για την εξοικονόμηση ενέργειας”.
Επίσης, κατασκευάσαμε και ένα δρόμο μπροστά από το σπίτι για τονίσουμε πώς με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ενός αερίου που ενισχύειi το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
και “γυρίσαμε” ένα βίντεο με οδηγίες. Ο ήχος δεν συνεργάστηκε, αλλά δεν διεκδικήσαμε και oscar ηχοληψίας……μέχρι τώρα τουλάχιστον :-)
Η κατασκευή του ανεμόμυλου έγινε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος γύρω
από τη συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν κατά τον 12ο με 13ο αιώνα, εκμεταλλεύτηκαν την ενέργεια του ανέμου (αιολική ενέργεια) που είναι πολύ έντονη, ειδικά στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μία εφεύρεση που για να φτιαχτεί απαιτούσε αρκετή δουλειά. Χρησιμοποιήθηκε για το άλεσμα των σιτηρών. Μπορούσε ανάλογα με τη φορά και την ένταση του ανέμου, να αλέσει και έως 30 κιλά σιτηρών την ώρα.
Εμείς, χρησιμοποιώντας χαρτόνι καλαμάκια και φασόλια φτιάξαμε τους δικούς μας πέτρινους ανεμόμυλους.