Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

A τάξη – Η ευγνωμοσύνη του μικρού μυρμηγκιού


Με αφορμή το σχετικό μύθο του Αισώπου, που μελετήσαμε στο “Ανθολόγιο”, συζητήσαμε
για το μεγάλο μας παραμυθά και διαβάσαμε μερικούς ακόμα μύθους που είχαμε στη βιβλιοθήκη της τάξης,

ή φέραμε από τα σπίτια μας, γι αυτό το σκοπό. Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στην κουβέντα και στις ανταλλαγές απόψεων. Εικονογραφήσαμε το μύθο και γράψαμε και λίγα λόγια…









Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Φ.Α. - Οι Μπάλες του Γίγαντα - 4 Παιχνίδια


.... μια φορά κι έναν καιρό, εδώ πολύ κοντά στο σχολείο μας, 
έπαιζε ένας Γίγαντας με δύο μεγάλες μοβ μπάλες.....

.... αλλά επειδή δεν ήταν τόσο εξασκημένος στις τρίπλες


(όπως είμαστε εμείς) και επίσης, επειδή φοβόταν τις μπάλες,



τις έχασε κι έτσι έπεσαν στην αυλή του σχολείου μας.....



.... έτσι τις πήρα για λίγο εγώ για να εξασκηθούμε και όταν τελειώσουμε



τα παιχνίδια μας, θα του τις επιστρέψω...




Αυτό το  παραμυθάκι το εμπνεύστηκα, όταν αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μπάλες pilates διαμέτρου 65 εκατοστών στο σχολείο. Ο στόχος ήταν να βρω έναν τρόπο για να μη φοβούνται τα παιδιά των μικρότερων κυρίως τάξεων (αλλά και των μεγαλύτερων) τις μπάλες που χρησιμοποιούνται για να παίξουν αθλήματα(π.χ. basketball, handball, volleyball).

Οι εν λόγω μπάλες είναι τεράστιες, αλλά μαλακές και ευχάριστες στην όψη, για αυτό είναι και εύκολο τα παιδιά να εξοικειωθούν με αυτές. Με μεταφορά μάθησης, είναι εφικτό να πείσουμε τα παιδιά, ότι αφού δεν φοβούνται τις μπάλες του γίγαντα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άφοβα όποια μπάλα θέλουν, αφού όλες οι άλλες είναι σαφώς μικρότερες.



Παιχνίδι Νο1: Ρολαρίσματα
Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για περισσότερο, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Στόχος: εξοικείωση με τη μπάλα, οπτική αντίληψη, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός
Υλικά: μπάλες pilates 65 εκ, μία για κάθε ομάδα
Πως παίζεται: δημιουργούμε για π.χ. δύο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μία μπάλα pilates. Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας και οι Μπάλες του Γίγαντα αντικαθιστούν τις σκυτάλες. Κάθε παιδί κάθε ομάδας ρολάρει τη μπάλα έως ένα σταθερό σημείο και επιστρέφοντας παραδίδει την μπάλα στο επόμενο παιδί.

Δείτε πως παίζεται, εδώ....



Παιχνίδι Νο2: Η Μπάλα – Σκυτάλη

Στόχος: εξοικείωση με τη μπάλα, οπτική αντίληψη, ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός

Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: μπάλες pilates 65 εκ, μία για κάθε ομάδα
Πως παίζεται: δημιουργούμε για π.χ. δύο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μία μπάλα pilates. Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας και οι Μπάλες του Γίγαντα αντικαθιστούν τις σκυτάλες. Κάθε παιδί κρατάει τη μπάλα αγκαλιά και τρέχει με αυτή έως ένα σταθερό σημείο και επιστρέφοντας παραδίδει την μπάλα στο επόμενο παιδί.

Δηλαδή, κάπως έτσι…..


Παιχνίδι Νο3: Tρίπλες

Στόχος: χειρισμός της μπάλας, οπτική αντίληψη, ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός

Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: μπάλες pilates 65 εκ, μία για κάθε ομάδα
Πως παίζεται: δημιουργούμε για π.χ. δύο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μία μπάλα pilates. Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας και οι Μπάλες του Γίγαντα αντικαθιστούν τις σκυτάλες. Κάθε παιδί κάθε ομάδας ντριπλάρει τη μπάλα έως ένα σταθερό σημείο και επιστρέφοντας παραδίδει την μπάλα στο επόμενο παιδί.

Με άλλα λόγια….





Παιχνίδι Νο4: Οι Μπάλες πάνω από το κεφάλι

Στόχος: εξοικείωση και χειρισμός της μπάλας, οπτική αντίληψη, ενδυνάμωση μυικών ομάδων, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός

Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: μπάλες pilates 65 εκ, μία για κάθε ομάδα
Πως παίζεται: δημιουργούμε για π.χ. δύο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μία μπάλα pilates. Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας και οι Μπάλες του Γίγαντα αντικαθιστούν τις σκυτάλες. Το πρώτο παιδί από κάθε ομάδα, περνάει την μπάλα πάνω από το κεφάλι του στο 2ο παιδί, το 2ο στο 3ο, κοκ μέχρι το τελευταίο παιδί της ομάδας. Το τελευταίο παιδί τρέχει με την μπάλα αγκαλιά ή με ντρίμπλα και στην επιστροφή γίνεται πρώτο και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο.



Παιχνίδι Νο5: Η Γη ψηλά, η Γη χαμηλά

Στόχος: ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και του κοιλιακού μυ, οπτική αντίληψη, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός

Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: μπάλες pilates 65 εκ, μία για κάθε ομάδα, στρώματα γυμναστικής ή pilates.
Πως παίζεται: δημιουργούμε για π.χ. δύο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μία μπάλα pilates. Τα παιδιά κάθε ομάδας κάθονται ανάσκελα σε κύκλο πάνω στα στρώματα γυμναστικής, με τα πόδια ψηλά. Ο/η γυμναστής/στρια τοποθετεί πάνω στα πέλματα τη μπάλα του Γίγαντα. Με τη σχετική καθοδήγηση, τα παιδιά πρέπει να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν τη μπάλα ταυτόχρονα, ή να τη μεταφέρουν δεξιά ή αριστερά, χωρίς να σηκωθούν και χωρίς να τους πέσει.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Φ.Α. -Μαγικές ράβδοι στο Τμήμα Ένταξης


Οι ράβδοι

Αυτή ήταν η αρχική προσπάθεια για την κατασκευή των μαγικών ράβδων, στη Φυσική Αγωγή. Δοκιμάζουμε διάφορα υλικά και τρόπους (με γνώμονα το κόστος και τη λειτουργικότητα), για να προσεγγίσουμε στο μέγιστο το εκάστοτε εκπαιδευτικό αποτέλεσμα – στόχο.




Κύλινδροι που προμηθευτήκαμε από εταιρία. Αυτοί οι κύλινδροι έχουν τυλιγμένο γύρω τους ένα πολύ λεπτό νάιλον που χρησιμοποιείται σε αλλεπάλληλα στρώματα για τη συγκράτηση εμπορευμάτων. Μετά από συνεννόηση με την εταιρία αυτή, μας κρατούν τους κυλίνδρους όταν τελειώσει το νάιλον και περνάμε από τις εγκαταστάσεις τους και τους παίρνουμε.

κομμάτι από σωλήνα pvc

Τοποθετήθηκε ανάμεσα στους δύο χάρτινους κυλίνδρους κι έτσι τους ενώσαμε και προέκυψε ένας μεγάλος.


Χρειάστηκε και κόλλα. Καλύτερα να είμαστε σίγουροι για τη σταθερότητα του παιχνιδιού.


Ενώθηκαν οι δύο κύλινδροι.


Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό. Πάντως μπαίνει στους νεροχύτες και τους νιπτήρες. Κολλήθηκε στη μια μεριά του κυλίνδρου έτσι ώστε να εξασφαλίσει την αστάθεια.


Εδώ πια στείλαμε τη βελόνα της ανακύκλωσης στα κόκκινα. Φίλτρο βενζίνης από το αυτοκίνητο του γείτονα. Το δοκίμασα αν εφαρμόζει και ταίριαζε σαν να φτιάχτηκε το ένα για το άλλο!. ….Επίσης, για να εξασφαλίσει την αστάθεια στο δεύτερο κύλινδρο. Και οι δύο “αποσταθεροποιητές” κολλήθηκαν με κόλλα σιλικόνης.


Στη μια μεριά θέλαμε αποσταθεροποίηση. Στην άλλη απλά θέλαμε ένα καπάκι. Μπήκε από μερέντα. Το μαύρο χρώμα οφείλεται σε άλλη, προηγούμενη “προσφορά” του καπακιού.


Έτοιμοι για βάψιμο….


και αφού πέρασαν από το Ε1……..νά’τοι

-----
Τελικά λόγω υλικού (χαρτόνι), θα είχαν πολύ σύντομη ζωή ιδιαίτερα σε οποιαδήποτε επαφή με νερό. Αποχαιρέτησαν λοιπόν τον προαύλιο χώρο και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ένταξης.

εκεί χρησιμοποιούνται…έτσι


κι έτσι...


Σημ. Ερώτηση συναδέλφου…γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κυλίνδρους έτοιμους, σαν αυτούς που τοποθετούνται οι χάρτες ή τα σχέδια των αρχιτεκτόνων…

α. Δεν ήταν δωρεάν.

β. Δεν ανακυκλώναμε τίποτα, ίσα ίσα “βάζαμε στην κυκλοφορία” καινούργια αντικείμενα.

γ. Το πάχος του κυλινδρικού σωλήνα των χαρτών είναι πολύ μικρότερο από αυτό που χρησιμοποιήσαμε. Αν κατά λάθος πατηθεί θα καταστραφεί. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε αντέχει ακόμα κι αν ανέβουν πάνω του τρεις μαθητές (δοκιμάστηκε).


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Φ.Α. - Μαγικές Ράβδοι - and...Action! - 3 Παιχνίδια


Οι Μαγικές Ράβδοι είναι οι δικές μας ράβδοι γυμναστικής που δημιουργήσαμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας (δείτε πως, εδώ) ως μέρος του project «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού» και τις χρησιμοποιήσαμε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.





Παιχνίδι Νο1: Πιάσ’το ή Άσ’ το σε κύκλο
Στόχος: ταχύτητα αντίδρασης, οπτική – ακουστική αντίληψη, ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός.

Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικά: μαγικές ράβδοι, μία για κάθε παιδί

Πώς παίζεται: δημιουργούμε μία ομάδα οκτώ έως δέκα παιδιών, που όρθιοι σχηματίζουν έναν κύκλο και δίνουμε σε κάθε παιδί να κρατάει μία μαγική ράβδο, όπως φαίνεται εδώ....

Μόλις δοθεί το σχετικό «παράγγελμα» από τον/την Κ.Φ.Α ή από κάποιο παιδί, τότε κάθε ένας που κρατάει μια ράβδο, πρέπει να την αφήσει και να μετατοπιστεί δεξιά ή αριστερά (αυτό το συμφωνούμε από πριν) και να πιάσει τη ράβδο του επόμενου παιδιού.


Στην αρχή τα παιδιά στέκονταν λίγο πιο κοντά (εύκολο) ….
και μετά πιο μακριά (δύσκολο) …


Μαγικές Ράβδοι - and...Action! - 3 Παιχνίδια

Στόχος: ταχύτητα αντίδρασης, οπτική – ακουστική αντίληψη, ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, ομαδικότητα, συνεργασία, συγχρονισμός, συντονισμός
Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικά: μαγικές ράβδοι, μία για κάθε παιδί

Πως παίζεται: δημιουργούμε ζευγάρια παιδιών και τοποθετούμε τα παιδιά κάθε ζευγαριού αντικριστά, δηλαδή έτσι….
Μόλις δοθεί το σχετικό «παράγγελμα» από τον/την Κ.Φ.Α ή από κάποιο παιδί, τότε κάθε ένας που κρατάει μια ράβδο, πρέπει να την αφήσει και να τρέξει να πιάσει τη ράβδο του/της συμπαίκτη/τριας του/της απέναντι.


… στην αρχή η προσπάθεια δεν ήταν για όλους πολύ πετυχημένη…..


… με ελάχιστη όμως εξάσκηση, τα κατάφεραν όλοι τέλεια !!!!



Παιχνίδι Νο3: Εύθραυστες Ισορροπίες

Στόχος: ισορροπία, προσανατολισμός, λεπτή κινητική δεξιότητα, οπτική αντίληψη, συγχρονισμός, συντονισμός,
Ηλικία: από 7 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: μαγικές ράβδοι, μία για κάθε ομάδα
Πως παίζεται: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες με τη λογική της σκυταλοδρομίας, διαιρούμε κάθε ομάδα σε δύο υπο-ομάδες και τοποθετούμε κάθε υπο-ομάδα τη μία απέναντι στην άλλη.


Το πρώτο παιδί από κάθε υπο-ομάδα, τοποθετεί τη μαγική ράβδο (που έχει τη λογική της σκυτάλης) στο δείκτη του χεριού του και προσπαθεί να την παραδώσει στον απέναντι συμπαίκτη του χωρίς να του πέσει.

… δηλαδή κάπως έτσι….
…. ή έτσι….
light bulbΤέλος, μαζεύοντας τα υλικά των παιχνιδιών μας, κατά λάθος, δύο—τρεις μαθητές τοποθέτησαν τις μαγικές ράβδους στα πιάτα οριοθέτησης και άθελά τους δημιούργησαν δύο πολύ ωραία τέρματα με δοκάρια για ποδόσφαιρο και χάντμπολ…..
(για να μην ξεχνιόμαστε…. η εκπαίδευση είναι πάντα αμφίδρομη)
posts

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φ.Α. - Μαγικές Ράβδοι


Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο ανεβάζουμε τον πήχη για να δημιουργούμε παιχνίδια από υλικά που σε άλλους είναι άχρηστα, ενώ σε εμάς εξαιρετικά χρήσιμα στο πλαίσιο του project μας «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού».

Επίσης, ανεβάζουμε τον πήχη για παιχνίδια που μπορούν να κατασκευαστούν από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και εύκολα.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν θέλαμε να παίξουμε μερικά κινητικά παιχνίδια με τη βοήθεια ράβδων γυμναστικής, όπως αυτοί....

Αλλά, αυτό ήταν πολύ εύκολο κι έτσι σκεφτήκαμε να φτιάξουμε δικές μας ράβδους. Σίγουρα, είναι σύνηθες, οι ράβδοι να αντικατασταθούν εναλλακτικά με σκουπόξυλα, αλλά και αυτό πάλι δεν μας ικανοποιούσε….

Οπότε, έχοντας μαζέψει πολλά πολλά πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών για μία άλλη “κατασκευή”…. 
...μας ήρθε και η ιδέα. Στην αρχή κάναμε μερικές δοκιμές με διάφορα πλαστικά μπουκάλια...
Καταλήξαμε όμως, ότι τα καλύτερα (για λόγους σταθερότητας για τα υποψήφια παιχνίδια μας) είναι αυτά που εικονίζονται παρακάτω .... γνωστής εταιρίας αναψυκτικών και μάλιστα αυτά των 500ml.
Έτσι, ένα μεσημέρι, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, και αφού είχαμε έγγραφες δηλώσεις των γονέων των μαθητών της Στ1 τάξης, παραμείναμε στο σχολείο όσοι μαθητές και μαθήτριες μπορούσαν, η δασκάλα τους, ο Δ/ντής κι εγώ και.... δημιουργήσαμε!!!!!

Αρχικά χωρίσαμε τα παιδιά σε ζευγάρια.Μετά τους μοιράσαμε τα απαραίτητη εργαλεία, όπως κοπίδια, πριόνια και κολλητική ταινία.
Εξηγήσαμε και δείξαμε στα παιδιά πως να χειρίζονται τα εργαλεία, ο ένας ο χρήστης και ο άλλος ως βοηθός, για αποφυγή ατυχημάτων, προκειμένου να κόψουν τους «πάτους» από τα μπουκάλια.

Έτσι....
.... όπως βλέπετε.... μιλάμε για πολύ δουλειά.... 
και μετά... όλα τα κομμένα μπουκάλια έπρεπε να ενωθούν.... σε μία ράβδο.....
...αλλά να είναι και ευθυγραμμισμένα, για να κολληθούν με κολλητική ταινία....(εδώ βοήθησε το λούκι των βρόχινων νερών)
και ιδού τα αποτελέσματα!!!!!
Οι μαγικές ράβδοι μπουκαλιών είναι έτοιμες κι εμείς όλοι πολύ περήφανοι για το έργο μας!!!!  
Στόχοι: συνεργασία, ομαδικότητα, εξάσκηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Χρόνος που απαιτήθηκε: 2 μη σχολικές ώρες.

Υλικά: Κοπίδια, διάφανες αυτοκόλλητες ταινίες, 85 μπουκάλια αναψυκτικών, μικρά πριόνια.

Μη υλικά: καλή διάθεση και όρεξη για δημιουργία.

Κόστος: 9 ευρώ (Οι ταινίες τα κοπίδια και τα πριόνια)

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

C’ Class – My Food Collection Project


(based on an idea from the book:

“Lib and Libby: Art and Craft Kit”, Hillside Press)


Aim:
  • To learn and revise words related to food.
  • To practice the function “What do you have for breakfast/ lunch/ dinner? (An introduction to Simple Present)
  • To talk about healthy – unhealthy food.
  • To talk about likes and dislikes, related to food.

Description:

  • Children make different kinds of food, using plasticine.
  • They also bring two shoe boxes in class, which they cover with pictures of fruits, sweets etc.
  • Then they ask each other what they eat for breakfast, lunch or dinner. They can also say what they like eating.
  • In the end, they put their plasticine items into the two boxes separating the healthy from the unhealthy food.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Β τάξη- Η κυρά Σαρακοστή





και να η κυρά Σαρακοστή, ψημένη κι όμορφη με τα οσπριοστολίδια της!!!

στη διαδικασία όμως, περίσσεψε λίγο ζυμάρι…κι έτσι προέκυψε και

η “κόρη της κυρά Σαρακοστής”!!!


και νά'τη η κόρη με τη μαμά μαζί…


Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Α τάξη – Ανθρωπάκια από πηλό


Μελέτη Περιβάλλοντος


Με αφορμή την ενότητα “Γνωρίζω το σώμα μου“, γίναμε για λίγο γλύπτες και μεταμορφώσαμε τον πηλό σε ανθρώπους.

Στόχος μας: Να δείξουμε τα μέρη του ανθρώπινου σώματος!