Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Α τάξη – Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά


Φτιάξαμε γιορτινά δεντράκια, χιονανθρώπους, κηροπήγια και Αη Βασίληδες,
χρησιμοποιώντας…

  • χαρτόνι απλό και χαρτόνι χρυσό
  • κόλλες γλασέ και γκοφρέ
  • ρολά από χαρτί κουζίνας
  • βαμβάκι
  • ματάκια και αστεράκια
  • χρυσόσκονη
  • κεράκια ρεσώ

και όλα αυτά γιατί θέλουμε να σας πούμε…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Γ τάξη - Εμείς, οι μαθητές της Γ τάξης….


……κατασκευάσαμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα κηροπήγια.

Πήραμε βαζάκια από μαρμελάδα,

καλύψαμε την εξωτερική τους επιφάνεια με διάφανο χαρτί,

φτιάχνοντας ένα “ψηφιδωτό”,


ρίξαμε μπόλικη χρυσόσκονη και…ανάψαμε τα κεράκια για να σας στείλουμε
τις πιο γλυκές και θερμές ευχές…

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Φ.Α. - Αλεξίπτωτα


Μπορεί ο Einstein χρησιμοποιώντας ένα πανί και 1-2 μπάλες να προσπάθησε να εξηγήσει σύνθετα προβλήματα του σύμπαντος στον κόσμο της φυσικής, εμείς πάλι χρησιμοποιήσαμε ένα ύφασμα (αλεξίπτωτο), μπάλες και μπαλάκια για να διασκεδάσουμε στον κόσμο της φυσικής αγωγής.

Ιδού τα αποτελέσματα!!!!

στην αρχή κρατήσαμε τα αλεξίπτωτα στο ύψος της μέσης μας...
...μετά τα ανεβάσαμε λίγο πιο ψηλά, στο ύψος, του προσώπου μας...


… παίξαμε έτσι για λίγο ακόμα …


μετά πήγαμε  λίγο προς τα δεξιά....
και μετά πάλι πίσω προς τα αριστερά...
και γενικά τα ενώσαμε όλα μαζί....


… προσπαθήσαμε επίσης να μη χάσουμε τη μπάλα στη…. “μαύρη τρύπα”….


…. και επειδή τα πηγαίναμε τέλεια, αρχίσαμε να κάνουμε και μερικές βόλτες …


…. μετά αντί για μία μπάλα, τοποθετήσαμε πολλά μικρά χρωματιστά μπαλάκια …
και δοκιμάσαμε την τύχη μας και μ' αυτά..




… και διασκεδάσαμε πολύύύύύύύύ!!!!!

Σημαντικό: Το αλεξίπτωτο αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο «εργαλείο» της φυσικής αγωγής (κυρίως στο εξωτερικό), δεδομένου ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της κιναίσθησης, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικό, αλλά και σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί ενθουσιασμό στα παιδιά (και όχι μόνο) και συμβάλλει σημαντικά στην αναψυχή τους.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Φ.Α. - Το Sanski (σαν να είναι σκι) στην πράξη


Για τη δημιουργία και τη δοκιμή αυτού του ωραίου εργαλείου φυσικής αγωγής, που το ονομάσαμε sanski, έχουμε ήδη μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση, που μπορείτε να τη δείτε εδώ ...

Αφού λοιπόν κατασκευάστηκε ένα ζευγάρι sanski και ενθουσίασε τους…. δοκιμαστές του, δεν άργησε η κατασκευή κι άλλων ζευγαριών sanski.

Τελικά κατασκευάστηκαν συνολικά 4 ζευγάρια sanski, δηλαδή 8 πέδιλα…..
...και σύντομα προστέθηκαν στο εποπτικό υλικό της φυσικής αγωγής στο σχολείο μας.

Έτσι, γρήγορα εφαρμόστηκε στο μάθημα και στο τέλος υπήρξαν και οι σχετικοί …. αγώνες!!!!




Sanski

Στόχος: ομαδικότητα, συνεργασία, συντονισμός, συγχρονισμός, ισορροπία, οπτική - ακουστική αντίληψη, μυική ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων (προσομοίωση με το ski), εξομάλυνση και εξισορρόπηση διαφορετικών κινητικών δεξιοτήτων

Ηλικία: από 8 ετών και άνω

Υλικά για κάθε ομάδα

- 1 ζευγάρι (2 πέδιλα) sanski
sanski2


Πως παίζεται: Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας. Χωρίζουμε τα παιδιά καταρχήν σε τριάδες και μετά τις τριάδες σε 2 ή περισσότερες ομάδες. Κάθε τριάδα, πρέπει να συνεργαστεί, έτσι ώστε τα δεξιά πόδια να βρίσκονται στο ένα πέδιλο sanski και τα αριστερά πόδια στο άλλο πέδιλο. Κατόπιν κάθε τριάδα πρέπει να διανύσει μία διαδρομή, να επιστρέψει και να παραδώσει τα sanski στην επόμενη τριάδα της ομάδας του.

Αρχικά επιλέξαμε να δουλέψουμε τα sanski σαν να κάνουμε ski αντοχής, γνωστό και ως cross country ski ή langlauf…..


…κάπως έτσι δηλαδή….


και έτσι….


και μετά δοκιμάσαμε τα sanski παράλληλα, σαν να ανεβαίνουμε μία πίστα ski με κλίση….


και με λίγη ακόμα προσπάθεια….



Είναι εντυπωσιακό …… …. ότι τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αντιλήφθηκαν ότι η επιλογή θέσεων των παικτών της τριάδας τους ίσως να μην ήταν τόσο αποτελεσματική κι έτσι αλλάξαν θέσεις με δική τους πρωτοβουλία, δηλαδή αυτός που ήταν 1ος αρχικά μπορεί να έγινε τελευταίος τελικά, κοκ ….

Είναι εντυπωσιακό …… … ότι ακόμα και αυτοί που δεν φορούσαν τα sanski ακολοθούσαν τους συμπαίκτες της ομάδας τους και προσπαθούσαν να τους εμψυχώσουν…

Είναι εντυπωσιακό ….. …. ότι κάποια παιδιά –ευτυχώς ελάχιστα- άρχισαν κάποια στιγμή να γκρινιάζουν και να θέλουν να εγκαταλείψουν.

Με αφορμή αυτό, συζητήσαμε την αξία της ομαδικής προσπάθειας κι ότι κανείς δεν δικαιούται να εγκαταλείψει επειδή δυσκολεύεται σε κάποια στιγμή, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ομάδα του/της …. μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε εντυπωσιακό, μετά από όλα αυτά, το ότι …..ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Γ τάξη – Η χελώνα Καρέτα – Καρέτα και το μικρό Φολκσβάγκεν



Με αφορμή το μάθημα του Ανθολογίου ” Η χελώνα Καρέτα Καρέτα και το μικρό Φολκσβάγκεν “, οι μαθητές της Γ τάξης εργαστήκαμε σε ομάδες και παρουσιάσαμε τα θέματα..

1η ομάδα:Φτιάξαμε ένα κολλάζ. Ζωγραφίσαμε μια παραλία και έπειτα τοποθετήσαμε πάνω στη ζωγραφιά μας αρκετά σκουπίδια,ομπρέλες και ξαπλώστρες για να δείξουμε τα εμπόδια που συναντά ένα νεογέννητο χελωνάκι στην προσπάθεια να φτάσει στη θάλασσα.



2η ομάδα: Γράψαμε ένα διάλογο ανάμεσα στο χελωνάκι Καρέτα -Καρέτα και σε ένα κονσερβοκούτι.Το χελωνάκι μας ,μόλις βγήκε από το αυγό δεν έτρεξε προς τη θάλασσα ,όπως συνηθίζουν τα χελωνάκια,αλλά εντυπωσιάστηκε από το Κονσερβοκούτι και έπιασε κουβέντα μαζί του.



3η ομάδα: Εμείς πήγαμε κάπου αλλού… Εκεί η Καρέτα Καρέτα συναντά τη φάλαινα από το “Τραγούδι της φάλαινας “ και σίγουρα έχουν πολλά να πουν… καταγράψαμε το διάλογό τους.




4η ομάδα:Φτιάξαμε μια αφίσα με συνθήματα για την προστασία των ζώων και ιδιαίτερα της χελώνα Καρέτα -Καρέτα.






Ε τάξη - Παίξαμε με το φως και την απουσία του


Σήμερα πήγαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και παίξαμε με το φως και την απουσία του.
Τα παιδιά έδειχναν να το διασκεδάζουν. Οι δασκάλες συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πιο απαιτητικό από ότι στη θεωρία εκτιμήθηκε.
Καλύτερα. Μας αρέσουν οι προκλήσεις.!!! Θα συνεχίσουμε….






Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Φ.Α. - Απλό Carryball


Στόχος: συγκέντρωση, εκτέλεση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, ισορροπία, συντονισμός, συγχρονισμός, ομαδικότητα, συνεργασία

Ηλικία: από 6 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικά για κάθε ομάδα-     1 … carryball
-     1-3 μπαλάκια του ping -pong





Πως παίζεται: Το παιχνίδι έχει τη λογική της σκυταλοδρομίας. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ή περισσότερες ομάδες. Ο 1ος παίκτης κάθε ομάδας έχει ένα carryball που αρχικά μέσα του έχει ένα μπαλάκι του ping –pong. Ο παίκτης καλείται να διανύσει μία απόσταση και να επιστρέψει  χωρίς να του πέσει το μπαλάκι από το carryball και να το δώσει στον επόμενο παίκτη.
Αν το μπαλάκι πέσει, τότε υπάρχουν δύο επιλογές:

1η επιλογή: Μαζεύει το μπαλάκι ο επόμενος παίκτης και βοηθάει αυτόν που έχει το carry ball. Δηλαδή ο επόμενος παίκτης στη σειρά από αυτόν που έχει το carry ball, γίνεται  βοηθός του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δοκιμασία.

2η επιλογή: Ο παίκτης που έχει το carry ball, γυρνάει στην αφετηρία και προσπαθεί ξανά από τη αρχή (πιο δύσκολο).

Σημαντικό: πριν την έναρξη του παιχνιδιού, πρέπει να συμφωνήσουμε τον τρόπο που θα κρατoύν όλοι το carryball, π.χ. με το ένα χέρι ή και με τα δύο και πως.
Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη, είναι αυτή που κερδίζει.

Τα παιδιά ξεκινούν κρατώντας το carryball αρχικά με ένα μπαλάκι έτσι…

carry1

και συνεχίζουν το παιχνίδι κάπως έτσι….


Παραλλαγή : Τοποθετούμε σταδιακά δύο ή ακόμα και τρία μπαλάκια στο carryball κάθε ομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν πέσει κάποιο από τα μπαλάκια, βοηθοί γίνονται οι επόμενοι δύο ή τρεις παίκτες.
Ξεκινάνε τα παιδιά έτσι (2 μπαλάκια)….

carry2

και συνεχίζουν κάπως έτσι:

ή έτσι:

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Γ τάξη – Μοναδικές δημιουργίες


Στην προσπάθεια επέκτασης του μαθήματος της Γλώσσας, “Tα χαρτιά ανακυκλώνονται”, οι μαθητές της Γ τάξης επισκεφτήκαμε το μουσείο “Ελληνικής Παιδικής Τέχνης”, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Αν τα δέντρα μιλούσαν…”

Αφού “ακούσαμε” τα δέντρα να μιλούν και ήρθαμε σε επαφή με ένα περιβάλλον γεμάτο καλλιτεχνικά δημιουργήματα άλλων παιδιών, στο τέλος αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ο καθένας έφτιαξε το δικό του μοναδικό δέντρο και όλοι μαζί ένα ολόκληρο. 





Φ.Α. - Carryball


To  carryball είναι ένα άγνωστο εργαλείο φυσικής αγωγής , γιατί πολύ απλά δημιουργήθηκε στο 1ο Χολαργού.
Για την ακρίβεια, το carryball είναι το αποτέλεσμα μιας συζήτησης που είχαμε με το Δ/ντή για τη δημιουργία ενός άλλου παιχνιδιού, που ή  δεν διατυπώθηκε  σωστά από μένα ή ο κ.  Δ/ντής δεν κατάλαβε καλά (εκεί κάπου έγινε κάποιο λαθάκι) και έτσι προέκυψε το carryball.
Η ονομασία carryball  έχει δοθεί από το δημιουργό του.
Τέλος, δημιουργήθηκαν δύο ειδών carryball:
Πως κατασκευάσαμε το δικό μας carryball, …..

  Πηγή υλικών...κουτιά από μπαλάκια του τένις.

Χρησιμοποιήσαμε τη συσκευασία που χωράει 4 μπαλάκια.  
Εδώ έγινε χρήση εργαλείων.
Το είδος των εργαλείων μάλλον κάνει  την κατασκευή απαγορευτική, με αυτόν το τρόπο, στους μαθητές.  Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι όμως…

Ξεκινάμε:
2 κουτιά. Γραμμή  στη βάση για να κοπεί ίσια, δε χρειάζεται μέτρημα, βάζουμε το ένα κουτί μέσα στο άλλο και απλά τραβάμε μια γραμμή για να έχουμε οδηγό που θα κατευθύνει το πριόνι.


Κόβουμε…(για να κόψει το συγκεκριμένο εργαλείο, έπρεπε να ρυθμιστεί σε χιλιάδες στροφές το λεπτό, το υλικό της θήκης είναι τέτοιο που εύκολα το περιστρεφόμενο πριόνι γλιστράει, δεν συστήνεται για παιδιά. Γίνεται και με χειροκίνητο πριόνι, αλλά σε πρώτο (δοκιμαστικό) στάδιο, θέλαμε ταχύτητα και ακρίβεια  )
Έτοιμο…
Η ένωση των κουτιών τώρα, έτσι ώστε να έχουμε μια διάφανη σωλήνα. Κόλλα στιγμής στο ένα κουτί και με ελαφριά πίεση τοποθετούμε το δεύτερο κουτί στο χείλος του πρώτου. Σε 1 λεπτό ήταν κολλημένο!!!. Παρόλα αυτά περάστηκε και με ταινία γενικής χρήσης, έτσι ώστε να γίνει ανθεκτικότερη η ένωση.

Η ταινία κόπηκε με ξυράφι όπου δε χρειαζόταν. (είναι και η αισθητική βλέπετε!)

Τρύπημα με τρυπάνι για να περάσει ο σπάγκος  (επικίνδυνο για παιδικά χέρια. Μόλις το τρυπάνι διαπερνά το πλαστικό, η βελόνα περνάει ανάμεσα στο χέρι). Γίνεται και με αυτό το εργαλείο που ανοίγει τρύπες στις ζώνες, αλλά πρέπει να το έχει κανείς, εγώ δεν το είχα.
Η μετροταινία χρησιμοποιήθηκε για να είναι στην ίδια ευθεία οι τρύπες. Για την ιστορία έχει μήκος 52 εκατοστά. Όσο πιο κοντά στην ένωση γίνουν οι τρύπες για το σπάγκο, τόσο πιο δύσκολο είναι να το χειριστεί ο μαθητής.
Μεταλλικό παξιμάδι στη μια άκρη για να μη βγαίνει ο σπάγκος,  χάντρα από κομπολόι στην άλλη για να μη φεύγει από το μαθητή.
Έτοιμο, τα καπάκια από τα κουτιά εντελώς τυχαία κάνουν και στις κομμένες βάσεις.
Έτσι το παιχνίδι μπορεί να μεταφερθεί με όλο τον “εξοπλισμό” χωρίς να μπερδεύεται τίποτα…..
…..και προχωρήσαμε σε μαζικότερη παραγωγή….
Κατασκευάσαμε και μερικούς σωλήνες χωρίς κορδόνια – σπάγκους. Ψάχνουμε, Δοκιμάζουμε, Ανακαλύπτουμε…
Κάναμε και δοκιμές για να δούμε την αποδοχή του παιχνιδιού από τους μαθητές. Στο βίντεο δε φαίνεται πολύ καθαρά, αλλά οι μαθητές κυριολεκτικά συγκεντρώθηκαν πάνω στο μπαλάκι. Τα κατάφεραν, αλλά ήθελε προσπάθεια. Από τη στιγμή που  προσπάθησαν με ενθουσιασμό…πέτυχε η δική μας προσπάθεια…

Παραλλαγή:  
Αν δεν μπορείτε να βρείτε άδεια κουτιά από μπαλάκια του τένις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια από αναψυκτικό ή χυμό, που θα κόψετε τον «λαιμό» και τη βάση του μπουκαλιού. Επίσης, για το carryball με σπάγκους αν δεν έχετε μεταλλικά παξιμάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάντρες, κουμπιά ή ακόμα και …. κοφτό μακαρονάκι !!! Είναι αυτονόητο ότι το παιχνίδι μπορείτε να το δημιουργήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας, σε διακοπές και οπουδήποτε, να το παίξετε σε ανοιχτό και κλειστό χώρο και να ενθουσιάσετε τους μικρούς (και όχι μόνο) φίλους της παρέας.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Β τάξη – Οι μήνες και τα καμώματά τους


Χρόνος – Εποχές – Μήνες…Πολλά για να τα θυμόμαστε αλλά χρήσιμο να τα ξέρουμε…


Έτσι σταθήκαμε στις εποχές και στους μήνες με επιμονή. Είπαμε τους μήνες με όλα τα ονόματά τους, τους τοποθετήσαμε στη σειρά για να μπορούμε να τους λέμε σύντομα και για να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τρόφιμα τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων.
Ξεκαθαρίσαμε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας. Είπαμε για τον καιρό που χαρακτηρίζει κάθε μήνα, τις γιορτές που κουβαλάει και πόσο επηρεάζονται οι ασχολίες των ανθρώπων ανάλογα με το μήνα. Τονίσαμε τη σημασία των μηνών για τους ανθρώπους δίνοντας έμφαση στα παλιότερα χρόνια όταν δεν υπήρχε η επιστήμη της μετεωρολογίας.

Παράλληλα συλλέξαμε πολλές ωραίες και σοφές παροιμίες του λαού μας.
Έχοντας όμως στη διάθεσή μας τεντόπανα και αφού βρήκαμε πηχάκια, εμπνευστήκαμε από τα τοπία που χαρακτηρίζουν κάθε μήνα κι εποχή, τα συνδυάσαμε με τις παροιμίες και γίναμε καλλιτέχνες αφού δημιουργήσαμε πίνακες! Αυτοί οι πίνακες θα διακοσμήσουν τα δωμάτιά μας.


και όλα αυτά....

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Στ τάξη - «Σπίτι μου, σπιτάκι μου…. και σπιτοκαλυβάκι μου»


(Σχέδιο εργασίας που ξεκίνησε στο μάθημα της Γλώσσας στην ενότητα «Κατοικία» και στο πλαίσιο της διαθεματικότητας ολοκληρώθηκε στο μάθημα των εικαστικών)

Το σπίτι για τον καθένα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Μας συγκίνησε το ποίημα του Κωστή Παλαμά : « Το σπίτι μου», αλλά και το ποίημα του ιδίου με τίτλο «Το σπίτι που γεννήθηκα».



Γράψαμε ανά ομάδα τα δικά μας ποιήματα:


Διασκεδάσαμε ακούγοντας το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι.»

Έγραψε κάθε μαθητής σ’ ένα χαρτάκι τι είναι γι’ αυτόν το σπίτι του. Όταν τα διαβάσαμε στην τάξη, υπήρξε μια συγκίνηση. Δόθηκε η δυνατότητα στον καθένα μας να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Ένας μαθητής είχε την ιδέα στα εικαστικά ο καθένας να φτιάξει το σπίτι του και δίπλα να γράψει τα συναισθήματά του.

Η ιδέα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί, αφού συμφωνήσαμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ απλά υλικά.

ΥΛΙΚΑ: κομμάτια από τεντόπανο ( υπήρχε στο σχολείο), εφημερίδες, περιοδικά, καλαμάκια, κανσόν, όσπρια, μακαρονάκια, κουτόσπιρτα, πολύχρωμες χαρτοπετσέτες, κόλλες, πινέλα, τέμπερες και ό,τι άλλο είχε φροντίσει να έχει μαζί του ο κάθε μαθητής.






Αποφασίσαμε μετά, όταν είδαμε πόσο ωραία έγιναν, να τα κάνουμε μικρά καδράκια.
Βρήκαμε πηχάκια και τα κολλήσαμε στις δυο πλευρές.

Το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε. Ελπίζουμε κι εσάς.

 

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Β τάξη – Μαζεύουμε ελιές (Μέρος Β)


Το μέρος Α, είχε ολοκληρωθεί με
αυτή τη φωτογραφία
Στις 29 Νοεμβρίου οι μαθητές της Β τάξης με τις οδηγίες των υπεύθυνων Εκπ/κών μάζεψαν ελιές από τα δέντρα του σχολείου μας. Αυτές οι ελιές αφού συγκεντρώθηκαν σε μικρά δοχεία, μπήκαν σε ένα άσπρο τσουβάλι. Το βάρος τους ήταν περίπου 12 κιλά. Είχαμε μείνει εκεί λοιπόν…


Τι απέγινε όμως αυτό το τσουβάλι. Πού κατέληξε;

Εδώ αρχίζει το “Μέρος Β“, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου.

Στις 30 Νοεμβρίου το τσουβάλι ταξίδεψε στη Σπάρτη. Εκεί μαζί με άλλα τσουβάλια (όχι του σχολείου) κατέληξε σε ελαιοτριβείο. Το λάδι που βγήκε ήταν περίπου 2 λίτρα. Μας έκανε δώρο τα υπόλοιπα 8 λίτρα ένας παραγωγός και το Σάββατο το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου ενημερώθηκα τηλεφωνικά πώς ήρθε η “παραγωγή” του σχολείου σε συσκευασίες των 250ml για τους μαθητές που εργάστηκαν!

Τη Δευτέρα το πρωί (3 Δεκεμβρίου) τα μπουκάλια με το λάδι ήταν στο σχολείο. Έπρεπε όμως να μπουν και ετικέτες! Δε νοείται παραγωγή χωρίς ετικέτα…
Και ποιος θα τις φτιάξει; Οι μαθητές!!! (άλλο που δεν ήθελαν)

έτσι λοιπόν…..


και το αποτέλεσμα...
παραγωγός: Β τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

Σημ: Τα μπουκάλια ήρθα σφραγισμένα από το ελαιοτριβείο και σφραγισμένα τα πήραν οι μαθητές στο σπίτι. Απ’ ότι ενημερώθηκα από τον παραγωγό, είναι αγουρέλαιο. Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, αλλά αν θέλετε να “καθαρίσει” το λάδι θα πρέπει να το αφήσετε να “ηρεμήσει” για 15 μέρες.

Και του χρόνου