Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Μετά από σχετική ενημέρωση των παιδιών του σχολείου μας για την Κυκλοφοριακή Αγωγή και Εκπαίδευση, δεν αργήσαμε να παίξουμε κάτι αντίστοιχο στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Άλλωστε, μια από τις βασικές αρχές στην εκπαίδευση είναι η …. διαθεματικότητα.
Στόχος: κιναισθητική αντίληψη, οπτικο-ακουστική οξύτητα, αντιδράσεις μετατόπισης, σταματήματα και ξεκινήματα, χρόνος δράσης – αντίδρασης.
Ηλικία: από 4 έως 8 ετών
Υλικά για κάθε Ομάδα:
4 χρωματιστά πλαστικά “χεράκια”, όπως αυτά….
αλλιώς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 χρωματιστά πιάτα, όπως αυτά…
ή ακόμα και 4 χρωματιστά χαρτόνια.
Πως παίζεται: Τα παιδιά έχουν το ρόλο των αυτοκινήτων και ο ΚΦΑ το ρόλο του τροχονόμου. Τα 4 διαφορετικά χρώματα, αντιπροσωπεύουν, ας πούμε τα φανάρια οδικής κυκλοφορίας και όχι μόνο. Εδώ εξηγούμε στα παιδιά τι αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα και την αντίστοιχη κίνηση. Για π.χ., στο κόκκινο σημαίνει ότι τα παιδιά σταματούν-φρενάρουν και στέκονται προσοχή. Στο πράσινο τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο, στο κίτρινο (πορτοκαλί φανάρι), τα παιδιά ετοιμάζονται να σταματήσουν και κάνουν κάποια στάση σώματος διαφορετική (π.χ. πόδια ανοιχτά, χέρια σε έκταση) και στο μαύρο παρκάρουν (π.χ. κάθονται οκλαδόν).
Ο/η ΚΦΑ δείχνει ένα από τα 4 χρώματα και τα υπόλοιπα είναι κρυμμένα πίσω από την πλάτη του/της. Όποιο παιδί μπερδευτεί, χάνει και βγαίνει έξω. Νικητής/τρια είναι αυτός/ή που θα μείνει τελευταίος χωρίς να μπερδευτεί σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Α-Β-Γ-Δ-Ε-Στ, τάξεις- Κυκλοφοριακή Αγωγή
12:38 μ.μ. sofilab
Στις 27 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη, επισκέφτηκε το σχολείο μας μετά από συνεννόηση, η κ. Κατερίνα Νασούλη. Τι είναι όμως η κ. Νασούλη και με ποια ιδιότητα ήρθε;
Λοιπόν, η κ. Κατερίνα είναι υπάλληλος μιας εταιρίας που κατασκευάζει δρόμους. Συγκεκριμένα της «Ολυμπίας Οδού» και έχει την τύχη (ή την ατυχία) να ξέρει (και να βλέπει) πολύ περισσότερα για το τι συμβαίνει στους δρόμους μεγάλων ταχυτήτων με τους οδηγούς μικρής κυκλοφοριακής αντίληψης.
Έτσι λοιπόν η κ. Κατερίνα ήρθε με την ιδιότητά της αυτή να μας μιλήσει για την Κυκλοφοριακή Αγωγή.
Στην αρχή είδαμε ένα βίντεο με ατυχήματα που είχαν συμβεί σε ανθρώπους που δεν πρόσεχαν όταν οδηγούσαν, είτε γιατί δεν φορούσαν ζώνη, είτε γιατί κάπνιζαν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο.
Ύστερα η κ. Κατερίνα μας έδειξε κάποιες πινακίδες και μας εξήγησε τι σημαίνουν τα χρώματα που έχουν πάνω τους. Επίσης μας έδειξε κι ένα πολύ ωραίο βίντεο που ήθελε να μας στείλει ένα ωραίο πολύ μήνυμα.
Το μήνυμα αυτό είναι ότι πάντα πρέπει να φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και ότι αυτό μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Τέλος μας μοίρασε κίτρινα γιλέκα, από αυτά που χρησιμοποιούνται για να διακρίνονται εύκολα οι άνθρωποι τη νύχτα αλλά και τη μέρα. Μας τα μοίρασε για να τα φοράμε όταν κάνουμε ποδήλατο και να μας βλέπουν τα αυτοκίνητα. Όταν τελείωσε η παρουσίαση η κ. Κατερίνα μας έδωσε, ανάλογα με την τάξη, δύο φυλλάδια και φυσικά μιλούσαν για την Κυκλοφοριακή Αγωγή.
Οι μαθητές της Στ
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
Γ , Ε , Στ τάξεις - Η ιστορία μέσα από τα μάτια των παιδιών
11:49 μ.μ. sofilab
Προτεινόμενες τάξεις: Γ΄Ε΄ΣΤ΄
Χρονοδιάγραμμα: Οκτώβριος 2012– Μάιος 2013
Τόπος: Σχολική αίθουσα, αίθουσα υπολογιστών, επισκέψεις σε μουσεία
Προσέγγιση: Διαθεματική
Μεθοδολογία: Συνεργατική Διερεύνηση
Γνωστικά αντικείμενα: Ιστορία – Μυθολογία, Εικαστικά, Λογοτεχνία, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Γλώσσα
Στόχοι:
Α) Γνωστικοί:
Β) Κοινωνικοί:
Γ) Εκπαιδευτικοί:
Θα χρειαστούμε:
Θα φτιάξουμε όλοι μαζί το δικό μας Βιβλίο Ιστορίας, όπως εμείς το φανταζόμαστε και μας αρέσει και που ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!
Μερικά δείγματα…
και για το ιστορικό του project…
Θυμάστε;
Σε παλαιότερη ανάρτηση είχε αναφερθεί κάτι που έμεινε “μετέωρο” και αναπάντητο.
Πιο συγκεκριμένα είχε γραφτεί…
……Έτσι “κόπηκαν”, μέχρι σήμερα, 150 σελίδες διάστασης 25χ45 για λόγους που ακόμα δεν θα αναφερθούν. (Έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε 300+)……
Το πού καταλήξαμε το διαβάσατε παραπάνω….
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Γιώργος Γαμβρινός
Χρονοδιάγραμμα: Οκτώβριος 2012– Μάιος 2013
Τόπος: Σχολική αίθουσα, αίθουσα υπολογιστών, επισκέψεις σε μουσεία
Προσέγγιση: Διαθεματική
Μεθοδολογία: Συνεργατική Διερεύνηση
Γνωστικά αντικείμενα: Ιστορία – Μυθολογία, Εικαστικά, Λογοτεχνία, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Γλώσσα
Στόχοι:
Α) Γνωστικοί:
- Να αποκτήσουν τα παιδιά ιστορικές γνώσεις
- Να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις Γεωγραφίας
- Να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στα μαθηματικά για να κάνουν κάποιες μετρήσεις
- Να αποκτήσουν εικαστική παιδεία
Β) Κοινωνικοί:
- Να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας
- Να κατανοήσουν τη σημασία της ιστορίας για τη ζωή τους και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας
Γ) Εκπαιδευτικοί:
- Να μάθουν οι μαθητές μας να αναλύουν πληροφορίες και να τις ανασυνθέτουν με το δικό τους τρόπο
- Να είναι σε θέση να απομονώσουν τα βασικά στοιχεία ενός ιστορικού κειμένου και να το αποδώσουν με δημιουργικό τρόπο (ζωγραφική, εννοιολογικούς πίνακες κ.λ.π.)
- Να επιλέγουν λέξεις κλειδιά, να φτιάχνουν πλαγιότιτλους (χρήσιμη γνώση για τη σύνθεση περίληψης –γλωσσική δεξιότητα)
- Να εξοικειωθούν με ειδικό λεξιλόγιο και να το χρησιμοποιήσουν δημιουργικά
Θα χρειαστούμε:
- Τεντόπανα
- Χρώματα για ζωγραφική (τέμπερες, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, ακουαρέλες…)
- Τις γνώσεις μας
- …και πολλή φαντασία…
Θα φτιάξουμε όλοι μαζί το δικό μας Βιβλίο Ιστορίας, όπως εμείς το φανταζόμαστε και μας αρέσει και που ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!
Μερικά δείγματα…
και για το ιστορικό του project…
Θυμάστε;
Σε παλαιότερη ανάρτηση είχε αναφερθεί κάτι που έμεινε “μετέωρο” και αναπάντητο.
Πιο συγκεκριμένα είχε γραφτεί…
……Έτσι “κόπηκαν”, μέχρι σήμερα, 150 σελίδες διάστασης 25χ45 για λόγους που ακόμα δεν θα αναφερθούν. (Έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε 300+)……
Το πού καταλήξαμε το διαβάσατε παραπάνω….
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων, το Σεπτέμβριο, σχετικά με την αξιοποίηση της αντοχής στο χρόνο, των τεντόπανων: Τα τμήματα Γ1, Γ2, Ε1, Ε2, Στ1, Στ2, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουν τις “ανθεκτικές” σελίδες για να ζωγραφίσουν οι μαθητές. Τι θα ζωγραφίσουν όμως; Γιατί θα το ζωγραφίσουν; Τι στοχεύουμε εμείς ως ειδικοί;
Τέθηκαν οι προδιαγραφές, επικεντρωθήκαμε στο στόχο με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί διαθεματικά για να αυξήσουμε το τελικό μαθησιακό αποτέλεσμα.
Αυτά το Σεπτέμβριο. Δύσκολος μήνας για τα σχολεία αυτός. Και κάθε συζήτηση έχει απόψεις, προτάσεις αντιρρήσεις, τροποποιήσεις, συμβιβασμούς, βελτιώσεις… Αλλά μια συζήτηση γίνεται παραγωγική μόνο όταν η θεωρία κάποια στιγμή δώσει τη θέση της στην πράξη. Αλλιώς είναι φιλολογία ή πολιτική…Εμείς ξεκινήσαμε να δίνουμε χώρο στην πράξη…
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Γιώργος Γαμβρινός
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
Φ.Α. – Sanski (σαν να είναι σκι)
7:45 μ.μ. sofilab
Ξεκινώντας η σχολική χρονιά, έγινε συζήτηση για τη δημιουργία υλικών – εργαλείων για το
μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Μερικά εργαλεία τα οποία βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της «συνοχής της ομάδας» και συμβάλλουν στη συνεργασία των παιδιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο των ατομικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων τους (π.χ. αντοχή, δύναμη, κλπ). Επίσης μέσω τέτοιων εργαλείων «αποδυναμώνονται» τα έντονα στοιχεία του χαρακτήρα ενός παιδιού που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ομαδικότητας – όπως είναι για π.χ. ο λανθάνων εγωϊσμός, η αλαζονία ή η υπερκίνηση.
Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο μια πολύ καλή πρόταση ήταν και αυτά τα «πέδιλα» που εικονίζονται στη φωτογραφία.
Οι επιλογές ήταν οι εξής:
- Τα παραγγέλνουμε μέσω διαδικτύου από το εξωτερικό.
- Συνεχίζουμε να ψάχνουμε μήπως τα βρούμε στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι εισαγωγή από το εξωτερικό. Αν είναι, ξέραμε τι να κάνουμε.
- Τα φτιάχνουμε εμείς!
Μπήκαμε πάλι στη γνώριμη, αλλά ευχάριστη για μας, διαδικασία… Να βρεθεί αυτός που έχει αυτό που θέλουμε (εν προκειμένω τα ξύλινα “πέδιλα”) , να του το ζητήσουμε, να μας το δώσει…. κι επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι να μην μας ζητήσει χρήματα :-).
Η έρευνα οδήγησε σε μια εμπορική εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί παλέτες. Αλλά ήταν στο Περιστέρι. Τι να γίνει. Πάμε Περιστέρι. Μας περίμεναν οι παλέτες. Αλλά ήταν ολόκληρες. Έπρεπε να διαλυθούν με προσοχή για να μη σπάσουν τα ξύλα που θέλαμε. Τόση περιποίηση αυτές οι παλέτες δε γνώρισαν ποτέ. Είναι συνηθισμένες να ταλαιπωρούνται από τα περονοφόρα που τις μεταφέρουν. Που να φαντάζονταν οι κατασκευαστές τους ότι θα είχαν οι παλέτες αυτές εκπαιδευτικό ρόλο στο τέλος της ζωής τους (ως παλέτες)!
Αρχίζουμε λοιπόν…
Στην αρχή τα ξύλα μεταφέρθηκαν στο σπίτι. Στο σχολείο δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για χρήση εργαλείων που απαιτήθηκαν.
Τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν (θα αναφερθούν με λεπτομέρεια στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει το ίδιο) :
- Τρυπάνι με βελόνι ξύλου.
- Κρίκοι ανάρτησης .
- Εξάγωνες βίδες .
- Χοντρό γυαλόχαρτο για λείανση του ξύλου.
- Κεφαλή διεύρυνσης σε επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι.
- Ένα κλειδί allen που χρησιμοποιήθηκε για το σφίξιμο των κρίκων πάνω στη σανίδα.
- Μετροταινία
- Σκοινί τύπου ορειβασίας.
Χρόνος για την κατασκευή:
- 1 βδομάδα για να βρεθούν οι παλέτες
- 4 ώρες για να διαλυθούν 2 παλέτες με προσοχή
- 1 ώρα για να φτιαχτούν 2 “πέδιλα”
τα δοκιμάσαμε, άρεσαν, …………ωραία!!!!
Δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του σχολείου. Σε καμιά κατασκευή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα έτσι κι αλλιώς. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στηρίχτηκε στον εθελοντισμό, την προσφορά και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων.
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Β τάξη - Εγο-Τάξη- ο
7:04 μ.μ. sofilab
Είχαμε συζητήσει για την Αποταμίευση. Ήταν τέλη Οκτωβρίου. Τέτοιες μέρες τέτοια λόγια θα πείτε. Δεν πειράζει, είμαστε αισιόδοξοι, κοιτάμε το μέλλον. Τι θα κάνουμε λοιπόν γι’ αυτήν την αποταμίευση που τείνει να γίνει άγνωστη λέξη στις μέρες μας! (είπαμε εμείς κοιτάμε το μέλλον, μην επαναλαμβανόμαστε…).
- Τι είναι η αποταμίευση;
- Το να βάζουμε κάποια χρήματα στην “άκρη” έτσι ώστε αν χρειαστούμε κάποια στιγμή περισσότερα χρήματα από ότι χρειαζόμαστε συνήθως, να παίρνουμε από αυτά που “αποταμιεύσαμε”.
- Μάλιστα. Και πού τα αποταμιεύουμε αυτά τα χρήματα;
- Στην τράπεζα.
- Ωραία! Αν μου περισσεύουν σήμερα 2 ευρώ θα πάω στην τράπεζα να τα καταθέσω;
- Όχι, καλύτερα να μαζεύονται περισσότερα για να μην πηγαίνουμε στην τράπεζα κάθε μέρα.
- Και πού θα τα συγκεντρώνω αυτά τα ευρώ για να τα πάω όλα μαζί στην τράπεζα;
- Σε κουμπαρά!!!
- Τέλεια! Ας φτιάξουμε λοιπόν τους δικούς μας κουμπαράδες. Συμφωνήσαμε να ανοίγουμε μόνο το καπάκι του μπουκαλιού για να ρίχνουμε ό,τι μας περισσεύει. Το φερμουάρ θα το ανοίξουμε όταν γεμίσει το μπουκάλι. Αλλιώς δεν θα είναι κουμπαράς, θα είναι πορτοφόλι.
Εδώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Β
- Άδεια μπουκάλια νερού από τα σπίτια των μαθητών . Εδώ συζητήθηκε η ανακύκλωση μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Είναι συνέχεια της δράσης με τα τεντόπανα και τις κασετίνες.
- Μεζούρα για να μετρήσουμε την περιφέρεια του κυλίνδρου και να φροντίσουμε για το κατάλληλο μήκος του φερμουάρ. ..20 εκ.
- Φερμουάρ που έφεραν οι μαθητές από τα σπίτια τους. Είχαν ενημερωθεί πως θα ήταν καλύτερα να τα βγάλουν οι γονείς από παλιά ρούχα. (όχι θα αφήναμε τους γονείς ήσυχους νομίζατε;) Αν κρίνουμε από τα φερμουάρ που ήρθαν, οι γονείς δεν είχαν παλιά ρούχα
- Κοπίδι για να κόψουμε τα μπουκάλια. Επειδή το κοπίδι είναι επικίνδυνο για χρήση από τους μαθητές και αν τα έκοβε η δασκάλα θα ήταν χρονοβόρο, επιστρατεύτηκαν τα μεγάλα μέσα κι ένα ηλεκτρικό μίνι δισκοπρίονο έκοψε όλα τα μπουκάλια σε λίγα λεπτά. Από αυτό το πριόνι βγήκε και ο τίτλος του άρθρου, ακουγόταν σαν μηχανή εργοστασίου που κόβει.
Τα μπουκάλια κόβονταν σε δύο σημεία έτσι ώστε να προκύπτει η σχέση μικρού – μεγάλου, μικρότερου – μεγαλύτερου. O κύλινδρος φάνηκε να είναι πιο πρακτικός στη μεταφορά του μπουκαλιού, γι αυτό και οι περισσότερες εταιρείες τα φτιάχνουν έτσι.
Δε θα γράψουμε για τα βήματα που ακολουθήθηκαν. Εϊναι απλά. Το φερμουάρ κολλήθηκε στο εσωτερικό του κομμένου μπουκαλιού αφού πρώτα αυτό διακοσμήθηκε με ό,τι ήθελε κάθε μαθητής….
Πολλά δεν είπαμε; Ας δούμε τι κάναμε….
και τα μεγάλα μέσα…
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012
Φ.Α. – Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού… υλικά
7:18 μ.μ. sofilab
Στο πλαίσιο του project του σχολείου μας «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού», θαμας διευκόλυνε να φέρετε στο σχολείο μας μερικά υλικά που σε εσάς είναι εντελώς άχρηστα, ενώ σε εμάς είναι εντελώς απαραίτητα, προκειμένου να κατασκευάσουμε ή και να δημιουργήσουμε μερικά παιχνίδια.
- κουτάκια αλουμινίου από αναψυκτικά, μπύρες, παγωμένο τσάι, κλπ (μικρά & μεγάλα)
- πλαστικά καπάκια από μπουκάλια γάλακτος, χυμού, αναψυκτικών, κλπ (όλα τα μεγέθη)
- πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και γάλακτος (1λίτρου και άνω)
- πλαστικά «κουβαδάκια» γιαουρτιού με καπάκι (1 λίτρου)
- πλαστικά πιάτα (όχι μιας χρήσης) ή πιάτα από μελαμίνη
Όσοι μαθητές φέρουν κάτι από τα παραπάνω, παρακαλούνται να τα παραδίδουν στην «κυρία της Γυμναστικής» που λένε και τα «πρωτάκια».
Σε περίπτωση που φέρετε κάτι από τα παραπάνω υλικά, παρακαλούμε να είναι καθαρό Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα πλύνουμε στο σχολείο.
Φ.Α. – “Τα αυγά στο τηγάνι”
7:13 μ.μ. sofilab
Στόχος: συνεργασία, ομαδικότητα, συγχρονισμός, συντονισμός, ρίψη με στόχο, πιάσιμο
της μπάλας, ταχύτητα αντίδρασης
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά για κάθε ομάδα:
Πώς παίζεται; Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ή περισσότερες ομάδες.
Τοποθετούμε τα πιάτα οριοθέτησης σε μία ευθεία γραμμή για κάθε ομάδα, όπου σε κάθε πιάτο στέκεται κάθε παίκτης με ελάχιστη δυνατότητα μετακίνησης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ως αφετηρία για κάθε ομάδα, τοποθετούμε το καλάθι με τα αυγά (κουβά με μπαλάκια παιδότοπου και ως τερματισμό, το τηγάνι (στεφάνι).
Κερδίζει η ομάδα που έχει μαζέψει τα περισσότερα άθικτα αυγά και δεν τα έχει κάνει …. ομελέτα!!!!!
Με την έναρξη του παιχνιδιού, ο 1ος παίκτης παίρνει ένα αυγό από το καλάθι και το πετάει στον 2ο, ο 2ος στον 3ο, κοκ, μέχρι το αυγό (αν σωθεί) να φτάσει στον τελευταίο παίκτη, που το τοποθετεί απαλά στο στεφάνι.
Αν το αυγό πέσει κάτω, τότε ο 1ος παίχτης παίρνει ένα καινούργιο αυγό, κοκ.
Παραλλαγές: Μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας μετακινώντας τα πιάτα οριοθέτησης σε μεγαλύτερη απόσταση, κάνοντας τη γραμμή από ευθεία σε zig-zag ή βάζοντας του παίκτες να καθίσουν οκλαδόν.
Εναλλακτικά υλικά: Αντί για μπάλες παιδότοπου και για πιο πολύ διασκέδαση (ειδικά το καλοκαίρι) …. χρησιμοποιούμε νερόμπομπες!!!!
της μπάλας, ταχύτητα αντίδρασης
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά για κάθε ομάδα:
- 20-30 μπαλάκια πλαστικά (παιδότοπου), – (τα αβγά)
- 1 κουβά ή λεκάνη - (το καλάθι με τα αβγά)
- 1 πλαστικό στεφάνι ρυθμικής γυμναστικής – (το τηγάνι)
- πλαστικά πιάτα οριοθέτησης ή κώνοι
Πώς παίζεται; Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ή περισσότερες ομάδες.
Τοποθετούμε τα πιάτα οριοθέτησης σε μία ευθεία γραμμή για κάθε ομάδα, όπου σε κάθε πιάτο στέκεται κάθε παίκτης με ελάχιστη δυνατότητα μετακίνησης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ως αφετηρία για κάθε ομάδα, τοποθετούμε το καλάθι με τα αυγά (κουβά με μπαλάκια παιδότοπου και ως τερματισμό, το τηγάνι (στεφάνι).
Κερδίζει η ομάδα που έχει μαζέψει τα περισσότερα άθικτα αυγά και δεν τα έχει κάνει …. ομελέτα!!!!!
Με την έναρξη του παιχνιδιού, ο 1ος παίκτης παίρνει ένα αυγό από το καλάθι και το πετάει στον 2ο, ο 2ος στον 3ο, κοκ, μέχρι το αυγό (αν σωθεί) να φτάσει στον τελευταίο παίκτη, που το τοποθετεί απαλά στο στεφάνι.
Αν το αυγό πέσει κάτω, τότε ο 1ος παίχτης παίρνει ένα καινούργιο αυγό, κοκ.
Εναλλακτικά υλικά: Αντί για μπάλες παιδότοπου και για πιο πολύ διασκέδαση (ειδικά το καλοκαίρι) …. χρησιμοποιούμε νερόμπομπες!!!!
Α τάξη- Οι κασετίνες της επανάληψης και της θεματικής πρωτοτυπίας!…
7:01 μ.μ. sofilab
Φτιάξαν κι άλλοι στο σχολείο κασετίνες. Η Β τάξη. Δεν θα μπορούσαμε να πρωτοτυπήσουμε ως προς την κατασκευή λοιπόν. Είμαστε μαθητές της Α τάξης.
Είναι δυνατόν όμως η Α να μην μπορεί να πρωτοτυπήσει από τη στιγμή που ακόμα δεν μας έχει “αλώσει” τη φαντασία η καθημερινότητα της “έτσι πρέπει” ρουτίνας;
Είναι δυνατόν;
Όχι φυσικά!
Εμείς έτσι κι αλλιώς πρωτοτυπούμε κάθε μέρα σε σχέση με τους άλλους! Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε τις κασετίνες μας με άποψη. Μια και χειριζόμαστε τη φαντασία με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ ότι τη γραφή….
Τι θέλαμε όμως να πετύχουμε μέσα από αυτή την κατασκευή;
Στόχοι:
Να καλλιεργήσουμε βιωματικά την έννοια της ανακύκλωσης με τη βοήθεια της αισθητικής αγωγής (χρησιμοποιήσαμε άχρηστα κομμάτια τεντόπανου όπου τα ζωγραφίσαμε και τα βάλαμε μέσα σε άχρηστα κουτιά από μπάλες του τένις. Μιλήσαμε για το περιβάλλον και για τη μόλυνσή του)
Να βελτιώσουμε λεπτές κινητικές δεξιότητες (ζωγραφίσαμε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, τα κόψαμε με το ψαλίδι και περάσαμε το κορδόνι της κασετίνας μέσα από τις τρύπες που υπήρχαν…)
Να αποφασίσουμε την ενότητα που θα κάνουμε επανάληψη (γράμματα, σχήματα, αριθμοί, κοινωνικές ομάδες… καθένας και καθεμιά από εμάς αποφάσισε τι θα ζωγραφίσει).
Είναι δυνατόν όμως η Α να μην μπορεί να πρωτοτυπήσει από τη στιγμή που ακόμα δεν μας έχει “αλώσει” τη φαντασία η καθημερινότητα της “έτσι πρέπει” ρουτίνας;
Είναι δυνατόν;
Όχι φυσικά!
Εμείς έτσι κι αλλιώς πρωτοτυπούμε κάθε μέρα σε σχέση με τους άλλους! Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε τις κασετίνες μας με άποψη. Μια και χειριζόμαστε τη φαντασία με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ ότι τη γραφή….
Τι θέλαμε όμως να πετύχουμε μέσα από αυτή την κατασκευή;
Στόχοι:
Να καλλιεργήσουμε βιωματικά την έννοια της ανακύκλωσης με τη βοήθεια της αισθητικής αγωγής (χρησιμοποιήσαμε άχρηστα κομμάτια τεντόπανου όπου τα ζωγραφίσαμε και τα βάλαμε μέσα σε άχρηστα κουτιά από μπάλες του τένις. Μιλήσαμε για το περιβάλλον και για τη μόλυνσή του)
Να βελτιώσουμε λεπτές κινητικές δεξιότητες (ζωγραφίσαμε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, τα κόψαμε με το ψαλίδι και περάσαμε το κορδόνι της κασετίνας μέσα από τις τρύπες που υπήρχαν…)
Να αποφασίσουμε την ενότητα που θα κάνουμε επανάληψη (γράμματα, σχήματα, αριθμοί, κοινωνικές ομάδες… καθένας και καθεμιά από εμάς αποφάσισε τι θα ζωγραφίσει).
Α τάξη- Οι κασετίνες της επανάληψης και της θεματικής πρωτοτυπίας!…
6:51 μ.μ. sofilab
Φτιάξαν κι άλλοι στο σχολείο κασετίνες. Η Β τάξη. Δεν θα μπορούσαμε να πρωτοτυπήσουμε ως προς την κατασκευή λοιπόν. Είμαστε μαθητές της Α τάξης.
Είναι δυνατόν όμως η Α να μην μπορεί να πρωτοτυπήσει από τη στιγμή που ακόμα δεν μας έχει “αλώσει” τη φαντασία η καθημερινότητα της “έτσι πρέπει” ρουτίνας;
Είναι δυνατόν;
Όχι φυσικά!
Είναι δυνατόν;
Όχι φυσικά!
Εμείς έτσι κι αλλιώς πρωτοτυπούμε κάθε μέρα σε σχέση με τους άλλους! Αυτή είναι η
καθημερινότητά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε τις κασετίνες μας με άποψη. Μια και χειριζόμαστε τη φαντασία με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ ότι τη γραφή….
Τι θέλαμε όμως να πετύχουμε μέσα από αυτή την κατασκευή;
Στόχοι:
Να καλλιεργήσουμε βιωματικά την έννοια της ανακύκλωσης με τη βοήθεια της αισθητικής αγωγής (χρησιμοποιήσαμε άχρηστα κομμάτια τεντόπανου όπου τα ζωγραφίσαμε και τα βάλαμε μέσα σε άχρηστα κουτιά από μπάλες του τένις. Μιλήσαμε για το περιβάλλον και για τη μόλυνσή του)
Να βελτιώσουμε λεπτές κινητικές δεξιότητες (ζωγραφίσαμε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, τα κόψαμε με το ψαλίδι και περάσαμε το κορδόνι της κασετίνας μέσα από τις τρύπες που υπήρχαν…)
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012
Γ τάξη – Το τραγούδι της φάλαινας
5:35 μ.μ. sofilab
Με αφορμή το μάθημα του Ανθολογίου της Γ΄ τάξης «Το τραγούδι της φάλαινας», της Νταϊάν Σέλντον, οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Ασχολήθηκαν με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος δίνει σημασία μόνο στο υλικό κέρδος…
Είδε τότε εκεί κοντά,
με καμάκια μυτερά
έξι εφτά φαλαινοθήρες!
Αμάν, σκέφτηκε,
τι συμφορά!
Θα με κάνουν μαργαρίνη και μπανέλες!
Τι τις ήθελα τις τρέλες;
Τι τρομάρα! Τι τρεμούλα;
Αχ, μανούλα μου,
γλυκιά μανούλα!
«Η λαίμαργη φάλαινα»,Ευγένιος Τριβιζάς
Σχεδίασαν το περίγραμμα μιας φάλαινας και το γέμισαν με εικόνες και πληροφορίες σχετικές με τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν …Στο τέλος, έγραψαν ένα γράμμα στη φάλαινα όπου της υποσχέθηκαν ότι θα την προστατέψουν και θα τη βοηθήσουν…
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
Ε1- Ε2 τάξεις - Ξαφνικά σήμερα το πρωί…
11:32 μ.μ. sofilab
Μετά από “κρυφή” συνεννόηση των Εκπ/κών της Ε’ τάξης με τους μαθητές τους, λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία της πρωινής προσευχής , οι μαθητές της Ε φωνάζοντας, διέλυσαν τις γραμμές τους και άρχισαν να μοιράζουν “προκηρύξεις στους υπόλοιπους μαθητές.
οι προκηρύξεις έλεγαν….
αφού λοιπόν ξαφνιάστηκαν οι υπόλοιποι μαθητές, πήραν τις προκηρύξεις…
και ξεκίνησε η διαδικασία της προσευχής…
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012
Ε- τάξη, 17 Νοεμβρίου, ετοιμασίες…και αποτέλεσμα…
11:19 μ.μ. sofilab
Συζητήσαμε με τους μαθητές για τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και για το πώς οι νέοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα και όλο αυτό σκεφτήκαμε να το μεταφέρουμε στη γιορτή,αλλά με ποιον τρόπο…;
Για να πούμε την αλήθεια μάς άρεσε η ιδέα να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό,το οποίο ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και κάποιους στόχους. Η αρχή έγινε με ένα κομμάτι χαρτί του μέτρου, λίγη μπογιά και μερικά πινέλα. Τα παιδιά μπήκαν στην ευχάριστη διαδικασία να φτιάξουν μόνα τους τα πανό που χρειάζονταν αφού συνεργάστηκαν, αλλά και διαφώνησαν παραγωγικά. Ένα χαρτόκουτο ήταν αρκετό για να “γεννηθεί” ο πομπός του Πολυτεχνείου. Οι συχνότητες του πομπού άλλαζαν εύκολα με τη βοήθεια πωμάτων από μπουκάλια. Κάποια από αυτά ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα με άσπρο καπάκι ενσωματωμένο σε καφέ!
Δεύτερος στόχος ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τα γεγονότα εκείνων των ημερών που καλούνταν να αναπαραστήσουν και να γίνουν,όσο αυτό ήταν δυνατόν, κομμάτι τους.Έτσι τα παιδιά της Ε΄ τάξης σκαρφαλώνουν στα κάγκελα της αυλής του σχολείου κρατώντας τα πανό που έχουν φτιάξει, σαν άλλοι φοιτητές του ’73… Εκεί φωτογραφίζονται και γίνονται μέρος της ιστορίας που θα προβληθεί στη γιορτή!
Συνεργασία, όρεξη για δημιουργία και έκφραση, και 2-3 διδακτικές ώρες ήταν αρκετά στοιχεία για να ετοιμάσουν τα παιδιά κάτι που σίγουρα το χάρηκαν και αρκετά για να κατανοήσουν ίσως λίγο καλύτερα αυτά που ακούν και διαβάζουν .
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
E τάξη – Project: Clubs in Class
10:28 μ.μ. sofilab
Aim:
1) To practise Simple Present
2) To express likes – dislikes
3) To use vocabulary connected with pastimes
4) To have fun through miming and guessing
Part I: Presentation of pupils’ clubs
Description: Pupils in groups of 4-5 present the club they have chosen through pantomime. The rest of the pupils ask questions to guess the club of each group.
Part II: Pupils make posters on which they display all their ideas about their clubs with drawings, photos and comments.
2) To express likes – dislikes
3) To use vocabulary connected with pastimes
4) To have fun through miming and guessing
Part I: Presentation of pupils’ clubs
Description: Pupils in groups of 4-5 present the club they have chosen through pantomime. The rest of the pupils ask questions to guess the club of each group.
Part II: Pupils make posters on which they display all their ideas about their clubs with drawings, photos and comments.
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
Α τάξη – Μύθοι του Αισώπου
11:57 π.μ. sofilab
Στις 8 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε στο θέατρο την παράσταση…
Ήταν μια καταπληκτική παράσταση.
Οι ηθοποιοί, ντυμένοι με στολές ζώων (αλεπού. λιοντάρι, λαγός, χελώνα, παπαγάλος, λύκος, κόρακας, βάτραχος) ζωντάνεψαν στη σκηνή γνωστούς μύθους του μεγάλου παραμυθοποιού.
“Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας“, “Η αλεπού και ο κόρακας“, “Το λιοντάρι και το ποντίκι“….
Κάθε μύθος είχε κάτι να μας πει. Ένα μήνυμα να μας δώσει. Έτσι είδαμε έξω από την τάξη μας αυτή τη φορά, πως:
Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους άλλους. Να μην τους βλέπουμε δηλαδή σαν κάτι που δεν αξίζει όσο εμείς.
Να μην παρασυρόμαστε από τις κολακείες των άλλων. Να σκεφτόμαστε δηλαδή ό,τι και να μας πουν. Αν κάποιος μας λέει δηλαδή πόσο καλοί και πόσο ωραίοι είμαστε να το σκεφτόμαστε καλά. Μπορεί να είμαστε ωραίοι, αλλά αυτός που έρχεται και μας το λέει συνέχεια γιατί το κάνει; Πρέπει να σκεφτόμαστε…
και ως μαθητές να:
Μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε να φτάσουμε στο θέατρο αφού έβρεχε και είχε κίνηση, αλλά άξιζε τον κόπο.
Την επόμενη μέρα στην τάξη μας ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε και το αποτέλεσμα είναι εδώ:
“Μύθοι του Αισώπου”
Ήταν μια καταπληκτική παράσταση.
Οι ηθοποιοί, ντυμένοι με στολές ζώων (αλεπού. λιοντάρι, λαγός, χελώνα, παπαγάλος, λύκος, κόρακας, βάτραχος) ζωντάνεψαν στη σκηνή γνωστούς μύθους του μεγάλου παραμυθοποιού.
“Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας“, “Η αλεπού και ο κόρακας“, “Το λιοντάρι και το ποντίκι“….
Κάθε μύθος είχε κάτι να μας πει. Ένα μήνυμα να μας δώσει. Έτσι είδαμε έξω από την τάξη μας αυτή τη φορά, πως:
Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους άλλους. Να μην τους βλέπουμε δηλαδή σαν κάτι που δεν αξίζει όσο εμείς.
Να μην παρασυρόμαστε από τις κολακείες των άλλων. Να σκεφτόμαστε δηλαδή ό,τι και να μας πουν. Αν κάποιος μας λέει δηλαδή πόσο καλοί και πόσο ωραίοι είμαστε να το σκεφτόμαστε καλά. Μπορεί να είμαστε ωραίοι, αλλά αυτός που έρχεται και μας το λέει συνέχεια γιατί το κάνει; Πρέπει να σκεφτόμαστε…
Να μη λέμε ψέμματα.
και ως μαθητές να:
- Βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει και όχι πράγματα των άλλων.
- Να είμαστε εργατικοί, να προσπαθούμε όσο μπορούμε ό,τι κι αν κάνουμε. Να μην τεμπελιάζουμε και να μην περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς.
Μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε να φτάσουμε στο θέατρο αφού έβρεχε και είχε κίνηση, αλλά άξιζε τον κόπο.
Την επόμενη μέρα στην τάξη μας ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε και το αποτέλεσμα είναι εδώ:
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012
B τάξη – Οι μήνες και η καθημερινότητά μας
6:30 μ.μ. sofilab
Μιλήσαμε για τους μήνες. Θα μιλήσουμε όμως κι άλλο γι αυτούς. Δε γίνεται 12 μήνες να συζητηθούν σε μια ώρα. Μιλήσαμε ακόμα για τη σημασία που έχουν αυτοί οι 12 μήνες. Είναι μια μεγάλη μονάδα μέτρησης του χρόνου. Μικρή μονάδα είναι τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά , οι ώρες…..μεγάλη μονάδα το έτος ή χρόνος.
Μιλήσαμε και για τις εποχές. Πόσο μας νοιάζουν εμάς όμως στη Β τάξη;
Ή όπως μας είπαν οι δασκάλες μας…
“Πώς συνδέονται αυτά που μαθαίνουμε με την καθημερινή μας ζωή;”
Έτσι λοιπόν συζητήσαμε γιατί πρέπει να μάθουμε γι αυτούς τους μήνες που κανένας δεν έχει δει και κανείς δεν τους έχει μιλήσει.
Είναι αλλαγές που βλέπουμε στον καιρό, στο κρύο στη ζέστη. Πιο ωραίοι όμως είναι οι μήνες που μας φέρνουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Δεν θα εξηγήσουμε γιατί. Αυτά τα ξέρει ακόμα και η Α τάξη, όχι εμείς που είμαστε Β! Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δε χρειάζεται να μιλήσουμε. Δεν έχει σχολείο και αυτό είναι που μετράει. Πρέπει ν
α είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι μήνες τελικά. Μέχρι και παροιμίες υπάρχουν γι αυτούς.
Καλά όλα αυτά, αλλά που μας χρειάζεται στην καθημερινότητα η γνώση του μήνα;
Μιλήσαμε για τις ημερομηνίες λήξης προϊόντων που αγοράζουμε από τα καταστήματα τροφίμων. Να σας πούμε και κάτι που ίσως δεν ξέρετε; Πάνω σε κάθε προϊόν που πουλιέται και μπορεί να χαλάσει, γράφει μέχρι ποια ημερομηνία μπορούμε να το καταναλώσουμε. Κι εδώ είναι το μυστικό. Εκτός από ονόματα οι μήνες έχουν και αριθμούς!!! Δηλαδή τον Ιανουάριο δεν τον λένε Ιανουάριο, τον λένε “1″ επειδή είναι πρώτος στη σειρά. Το Δεκέμβριο τον λένε “ 12″. Στις ημερομηνίες λήξης λοιπόν, ο πρώτος αριθμός είναι η ημέρα, ο δεύτερος ο μήνας και ο τρίτος η χρονιά. Αν έχει μόνο δύο αριθμούς τότε ο πρώτος είναι ο μήνας και ο δεύτερος η χρονιά.
Σ’ αυτό το καπάκι λέει πως το περιεχόμενο του μπουκαλιού μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι τις “11 Δεκεμβρίου 2012″. Μετά από την ημερομηνία αυτή λέγεται “ληγμένο”. |
Λέτε να το κάνουν επίτηδες; Δεν ξέρουμε. Εμείς πάντως φέραμε τα προϊόντα από το σπίτι , τα κοιτάξαμε, τα ψάξαμε και δε μας ξέφυγε τίποτα. Όμως εμείς δεν ψωνίζουμε συνήθως. Μας παίρνουν μαζί τους ο μπαμπάς ή ή μαμά και ψωνίζουν εκείνοι για μας. Τώρα που μάθαμε το μυστικό όμως θα είμαστε το μάτι που ελέγχει… και αν κάτι έχει φτάσει στην “Ημερομηνία Λήξης” του, ας το φάει αυτός που το πουλάει. Εμείς δεν θα το αγοράσουμε…
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012
English - Δ τάξη – project: “This is my school”
8:48 μ.μ. sofilab
Aim: To practice vocabulary connected with school
Description of the project:
In class, children talk about their school, using simple sentences with there is, there are, have got.
Then, as homework they write a short paragraph about their school.
To revise there is – there are – have got
Description of the project:
In class, children talk about their school, using simple sentences with there is, there are, have got.
Then, as homework they write a short paragraph about their school.
Finally in class, in groups of 4, they make a poster, drawing a picture of their school, sticking photos of it and writing about it.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)