Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Φ.Α - Το κυνήγι του κρυμμένου…παιχνιδιού



Τι είναι;

«Το Κυνήγι του Κρυμμένου …. Παιχνιδιού» είναι ένα project που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Ο τίτλος του project είναι παράφραση του γνωστού παιχνιδιού «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» και επιλέχθηκε για να δημιουργήσει στα παιδιά περιέργεια και αγωνία για το ποια θα είναι η επόμενη δράση στην οποία θα εμπλακούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το project.

Γιατί επιλέχθηκε αυτό το Project;

Το παιχνίδι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Διαβάστε περισσότερα για τη σημαντικότητα του παιχνιδιού…. εδώ.


Ποιοι είναι οι στόχοι;
  • Η γνωριμία των παιδιών με την πολύπλευρη διάσταση της έννοιας του παιχνιδιού, είτε αυτό είναι κινητικό, είτε όχι.
  • Η οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών με τη χρήση «μη χρήσιμων» υλικών για την κατασκευή παιχνιδιών.

Ποιοι συμμετέχουν;

Για την ολοκλήρωση του project, συμμετέχουν κατά κύριο λόγο οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της προσπάθειας, θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν τα παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου.

Πότε θα γίνει;

Από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Μαΐου.

Πώς θα γίνει;

Μια σειρά δράσεων έχουν προγραμματιστεί για τους 8 αυτούς μήνες.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες θα κληθούν να σχεδιάσουν, να ζωγραφίσουν, να κόψουν, να κολλήσουν, να συγκεντρώσουν υλικά που είναι γενικά “άχρηστα” για άλλους και να δημιουργήσουν με αυτά, να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, να πάρουν συνεντεύξεις να γίνουν για λίγο εμψυχωτές παιχνιδιών και πολλά πολλά άλλα.

Οι δράσεις παιδαγωγικά βασίζονται στις αρχές της διαθεματικότητας και διαδραστικότητας στη μάθηση.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Στ τάξη - τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ


Σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και με αφορμή τη χθεσινή παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην τάξη κάναμε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες.

  • Συζητήσαμε πώς νιώσαμε την ώρα που κάναμε παρέλαση 
  • Συζητήσαμε στην ομάδα σε τι θα λέγαμε "Ναι" και σε τι θα λέγαμε "Όχι" σήμερα, κι έπειτα τα καταγράψαμε σε δύο χαρτόνια.




    Οι περισσότεροι μαθητές νιώσαμε χαρά και άγχος.

    Χαρά γιατί στους περισσότερους αρέσει η παρέλαση, αλλά και άγχος γιατί υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που μας έβλεπαν. Αν κάποιος έχανε το βήμα του, θα ντρεπόταν πολύ. Κάποιοι φοβήθηκαν κι άρχισαν να γελούν νευρικά ταυτόχρονα, γιατί υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με τεράστιες ασπίδες.

    Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

    Β τάξη – Μουσταλευριά μετά Μαθηματικών, Παράδοσης και Διασκέδασης


    Εν συντομία…
    Ευέλικτη ζώνη, μαθηματικά, παραδοσιακές συνταγές, συνεργασία, δημιουργία, κανόνες λειτουργίας, ακολουθώ οδηγίες….

    και το “φωτορεπορτάζ” της δράσης μας…


    Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

    Στ τάξη - ...Δυο μέρες στη θάλασσα...


    Ένα από τα κειμενικά είδη που διδάσκονται τα παιδιά στην πρώτη ενότητα της Γλώσσας (ΣΤ΄) είναι η ανακοίνωση.

    Έτσι λοιπόν δημιούργησαν ανακοινώσεις....με τίτλο "Δυο μέρες στη θάλασσα" (ομαδική εργασία μέσα στην τάξη)

    (η συγκεκριμένη ανακοίνωση δουλεύτηκε από τα παιδιά μιας ομάδας στο σπίτι με δική τους πρωτοβουλία)







    Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

    Στ τάξη - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ σε τεντόπανο...


    ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ...σε τεντόπανο....

    Στο μάθημα της ιστορίας φτιάξαμε ένα σχεδιάγραμμα στον πίνακα (εννοιολογικό πίνακα).
    Η κυρία μας είπε να το γράψουμε στο τετράδιό μας.
    Στην ευέλικτη ζώνη και στα εικαστικά μεταφέραμε το σχεδιάγραμμα σε τεντόπανο.
    Χρησιμοποιήσαμε μολύβι, λαδοπαστέλ, τέμπερες και το κατευχαριστηθήκαμε!!!!!!!!!!!

    ΔΕΙΤΕ....!!!!




    Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

    Β τάξη – Χρησιμότητα και Χρήση μη Χρήσιμων υλικών…1


    Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα έπρεπε να γίνει μια προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία απαιτούσε με τη σειρά της μια συνεργασία. Η συνεργασία (εμ! δε θά ‘θελε κάτι κι αυτή;) απαιτούσε έρευνα και η έρευνα ήταν προϊόν μιας σκέψης…
    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….


    Παρατηρώντας την εγκατάσταση αντηλιακής τέντας σε γειτονικό σπίτι αναρωτήθηκα……. 

    Δε γίνεται να δημιουργούνται σε ακριβή μεγέθη τα πανιά για να τοποθετηθούν. Κάποιος παίρνει μέτρα για το πανί που χρειάζεται, κάποιος το κόβει και κάποιος το ράβει. Αφού λοιπόν υπάρχει κοπή, υπάρχει και περίσσευμα. Ως υλικό το πανί της τέντας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, δε σκίζεται εύκολα, δεν αφήνει “κλωστίτσες” όταν κόβεται και ως αδιάβροχο μπορεί να “ταλαιπωρηθεί” με χρώματα κάθε τύπου. Αυτό λοιπόν το θέλουμε στο σχολείο. Αλλά πού θα το βρούμε; Εδώ αρχίζει η έρευνα…

    Απευθύνθηκα σε γνωστούς, σε φίλους μήπως έχουν κάποιον γνωστό με τη σειρά τους κ.ο.κ, και σε έναν γονέα του συστεγαζόμενου 6ου Δημ.Σχ. τον κ. Βαγγέλη, ο οποίος κάνει τοποθετήσεις τεντών.

    Αυτά όλα γίνονται τον Ιούνιο. Οι γνωστοί και οι φίλοι μου είπαν πως θα το έχουν υπόψη
    τους, ο κ. Βαγγέλης μου έδωσε αμέσως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πανιού (πρώτη χαρά!!!) και μου είπε πως θα κοιτάξει να βρει κι αυτός γιατί τα παραγγέλνει κομμένα και τα ράβει… Αυτά τον Ιούνιο. Ηρεμία και τον Ιούλιο μέχρι που ήρθε ο Αύγουστος!! Μέσα στον Αύγουστο τα πάντα στην Ελλάδα υπολειτουργούν. Όχι όμως ο γείτονας, ο Δημήτρης!!!! Τηλεφωνικά με ενημερώνει πως βρήκε έναν τεχνίτη τεντών στη Βάρη κι έχει διαθέσιμα πολλά περισσεύματα. Επικοινωνώ με τον τεχνίτη αυτόν και με τη σειρά του μου λέει, “έλα πάρε έχω αρκετά”. Τολμώ να ρωτήσω…”να έρθω με δίτροχο;” Απαντάει…”Έλα με φορτηγό, με ό,τι και να έρθεις θα το γεμίσεις!!!!!” Αυτά στα τέλη Αυγούστου….. 
    Δε φαντάζεστε τι χωράει σ’ ένα Suzuki WagonR.
    Έτσι λοιπόν βρέθηκα με ένα σωρό ρολλά τεντόπανων στο σπίτι. (Η φωτογραφία είναι ενδεικτική.)

    Μαζί με αυτά υπήρχε και διπλωμένο το μεγάλο κομμάτι από τον κ. Βαγγέλη. Έπρεπε λοιπόν να κοπούν κάποια από αυτά σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Επειδή δεν ήταν όλα τα πανιά ίδια χρειάστηκε, και μια επίστρωση από μίγμα ατλακόλ και νερού έτσι ώστε να μην ξεφτίζουν…

    Έτσι “κόπηκαν”, μέχρι σήμερα, 150 σελίδες διάστασης 25χ45 για λόγους που ακόμα δεν θα αναφερθούν. (Έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε 300+).

    Ήρθε ο Σεπτέμβριος. Άνοιξαν τα σχολεία. Μπήκαμε και σε μια ελεγχόμενη ρουτίνα. Γίνεται συζήτηση για την ύπαρξη των πανιών με τους συναδέλφους. Πιθανές δημιουργικές χρήσεις από τους μαθητές. …Εμφανίζεται στο σχολείο ο κ. Βαγγέλης με μια αγκαλιά πανιά! Είμαστε πια σε ποσότητες πιο πάνω από ότι ελπίζαμε…

    Φτάνουμε στις αρχές Οκτωβρίου. Έχουμε καταλήξει σε μια πιθανή κατασκευή μετά από εισήγηση των συναδέλφων της Β’ τάξης. Χρειαζόμαστε και κάτι ακόμα όμως που δεν το έχουμε. Χρειαζόμαστε άδεια κουτιά από μπάλες του τένις. Πού θα τα βρούμε; Απευθύνομαι στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας. Η ίδια ιστορία…”έχετε κανέναν γνωστό που …..”. “Απάντηση ακαριαία! Ναι! κι ένα μέλος μας εργάζεται σε εγκαταστάσεις τένις.” Η κ. Πόπη κάθε φορά ερχόταν με μια σακούλα γεμάτη κουτιά στο σχολείο…

    Μέσα από τις ανταλλαγές απόψεων για το πώς θα βρούμε πάρα πολλά κουτιά (θέλαμε 45, ανακαλύψαμε πως συνάδελφος του σχολείου ασχολείται με το τένις….κι άλλα κουτιά ήρθαν από εκεί!!! Ενδεικτικά, το αποτέλεσμα στη φωτογραφία…

    Και πάμε στη σημερινή δράση! (καιρός ήταν, έχετε διαβάσει ένα χρονικό τεσσάρων μηνών!)

    Αυτό που οι δασκάλες της Β τάξης σκέφτηκαν, ήταν πως πρέπει να συνδυαστούν διάφορα υλικά “άχρηστα” και να προκύψει με τη συμμετοχή των παιδιών φυσικά, κάτι χρήσιμο, κάτι λειτουργικό. Έτσι θα πάρουν το μήνυμα πως η δημιουργικότητα δεν είναι έτοιμη, δεν πωλείται στα καταστήματα. Όλοι τη διαθέτουμε, το θέμα είναι πώς ή πού τη διοχετεύουμε.

    Είχαν συνεργαστεί μέχρι τώρα..εκπαιδευτικοί, γονείς, απλοί γνωστοί, φίλοι, τοπικοί επαγγελματίες. Τι καλύτερο! Τι πιο αποτελεσματικό και πόσο διασκεδαστικό για όλους! Θα φτιάξουμε με τα παιδιά κασετίνες! Πώς;

    Θα κοπούν μικρά πανιά έτσι ώστε να “κάθονται” στο εσωτερικό του κουτιού από τα μπαλάκια του τένις. Θα ζωγραφίσει ό,τι θέλει κάθε μαθητής, ό,τι θέλει και με ό,τι υλικό θέλει…..δεν υπάρχουν δύο ίδιες κασετίνες δηλαδή, θα φέρουν τα παιδιά από τα σπίτια τους κορδόνια από σακούλες που έχουν τα καταστήματα ρούχων συνήθως. Θα τρυπηθούν τα κουτιά σε κατάλληλο σημείο έτσι ώστε να περάσει το κορδόνι και αυτό είναι όλο. Ακίνδυνα δωρεάν υλικά, καθαρή δουλειά (δεν είχε κοψίματα και ψαλίδια, το ύφασμα κόπηκε από εκπαιδευτικό όπως και το τρύπημα που για να γίνει, χρειάστηκε τρυπάνι), άμεσο αποτέλεσμα, λειτουργικό μα πάνω απ’ όλα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ .

    Δεν έκαναν μια ανακύκλωση ρουτίνας τα παιδιά, δημιούργησαν με “άχρηστα” υλικά!!!

    Συνολικό κόστος; ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ! Το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες. Προσωπικά το αποτέλεσμα το είδα στα μάτια των παιδιών. Άξιζε! Σταματώ να γράφω εδώ, ας μιλήσουν τώρα οι φωτογραφίες των διαδικασιών και του αποτελέσματος….

    Υ.Γ. Ξεκινήσαμε…

    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

    Φ.Α - Στιγμές από τη γυμναστική μας ζωή


    Μετά τη συνεργασία που επιτεύχθηκε στην άσκηση

    “Ανθρώπινες αλυσίδες Νο1″

    προχωρήσαμε στις:

    Ανθρώπινες Αλυσίδες Νο2

    Οι ομάδες μας συγχρονίστηκαν και έγιναν …. ατρόμητες!!!!

    Η συνεργασία και η ομαδικότητα “ανέβηκε” στα ύψη!!!


    Οι μαθητές της Α’ τάξης (!!!) στις ανθρώπινες αλυσίδες με …. εμπόδια



    και πως συνεργάζονται όταν γίνεται κάποιο λάθος!!!!

    Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

    Φ.Α - παιχνίδι συνεργασίας 1, Ανθρώπινες Αλυσίδες



    … η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι η βασικότερη διεργασία για να μπορέσει μία ομάδα ανθρώπων να λειτουργήσει υπό ένα κοινό σκοπό ή στόχο … 

    … η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μερικές φορές ταυτίζεται με την ομαδικότητα, αποφέρει αρμονία και εξέλιξη κι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στον αθλητικό – κινητικό χώρο … 

    … η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση και αυτοβελτίωση του ατόμου, δεδομένου ότι το άτομο που συνεργάζεται νιώθει αναπόσπαστο μέρος της ομάδας για την επίτευξη ενός στόχου… 

    … η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θεωρείται τόσο σημαντική,που πολλές Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, επενδύουν σε εκπαιδεύσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού τους μέσω κινητικών παιχνιδιών ή δραστηριοτήτων, γνωστά ως “Παιχνίδια Χτισίματος Ομάδας” ή “Team Building Games”, έτσι ώστε να επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης….



    Ανθρώπινες Αλυσίδες


    ΣΤΟΧΟΣ: συνεργασία, ομαδικότητα, συγχρονισμός, συντονισμός, αλλαγή κατεύθυνσης, διαφορετικά είδη βαδίσματος (περπάτημα, κουτσό, κλπ)

    ΗΛΙΚΙΑ: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

    ΥΛΙΚΑ: πλαστικά στεφάνια ρυθμικής γυμναστικής και πολύ κέφι

    ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ: Χωρίζουμε τους μαθητές σε 2 ή περισσότερες ομάδες. Τοποθετούμε ένα σημείο εκκίνησης και ένα τερματισμού (π.χ. κώνους) για κάθε ομάδα. Ο πρώτος και ο δεύτερος παίκτης από κάθε ομάδα, ενωμένοι μεταξύ τους με ένα στεφάνι, ξεκινούν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Στην επιστροφή τους και καθώς ξαναπερνούν από την αφετηρία, παραλαμβάνουν τον τρίτο παίκτη, που επίσης ενώνεται μαζί τους με ένα στεφάνι. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να ενωθούν ένας-ένας όλοι οι παίχτες κάθε ομάδας. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη, χωρίς να έχει “σπάσει” ποτέ η αλυσίδα της.



    Στο τέλος ενώνονται όλες οι αλυσίδες (ομάδες) μαζί και εκτελούν κινητικές δεξιότητες όλοι μαζί (π.χ. πλάγια βήματα, αλματάκια, κουτσό, κλπ), πάντα χωρίς να σπάσει η αλυσίδα.


    ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Αφού βεβαιωθούμε ότι οι ομάδες μας είναι πια αρκετά συντονισμένες και “δεμένες”, μπορούμε να αυξήσουμε το βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού. Μπορούμε να προσθέσουμε τρέξιμο σε κάποια σημεία ή πορεία με “zig-zag” ή ακόμα να τοποθετήσουμε εμπόδια, που ένας-ένας οι παίκτες κάθε ομάδας θα πρέπει να περάσει χωρίς να σπάσει η αλυσίδα.


    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: Αν δεν υπάρχουν στεφάνια γυμναστικής, ως συνδετικό υλικό (κρίκους) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: υφασμάτινα μαντίλια, κορδόνια παπουτσιών, πετσέτες κουζίνας ή υφασμάτινες πετσέτες φαγητού, κομμάτια από παλιά σεντόνια, κοκ.