Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Φ.Α. - Η Δημοσιογράφος, Πρωτόκολλο Συμπεριφοράς, Πρωτόκολλο Συνεργασίας, Συμβόλαιο.



… όταν κάποιος έχει να διαχειριστεί μια ομάδα ανθρώπων- στην περίπτωσή μας μαθητές – καλό είναι να θέσει μερικά θέματα εύρυθμων πρακτικών για την ομαλή λειτουργία της ομάδας, έτσι ώστε

να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι της μάθησης, αλλά και του αισθήματος των μελών της ομάδας ότι οδηγούνται στην αναψυχή, δηλαδή να αισθάνονται ευχάριστα μέσω της δράσης που συμμετέχουν …


… το σύνολο των κανόνων και συμπεριφορών που θέτουμε σε μια ομάδα, τα τελευταία χρόνια αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως Πρωτόκολλο Συνεργασίας ή Πρωτόκολλο Συμπεριφοράς ή Συμβόλαιο …

… η επιτυχία ενός Πρωτοκόλλου Συμπεριφοράς θα μπορούσε να αποτυπωθεί στα αισθήματα ενός ενήλικα, όπως περιγράφονται … εδώ…

… αν και γενικά πιστεύω σε κανόνες οργάνωσης και τάξης, πιστεύω ότι το να αραδιάσεις μια σειρά κανόνων ή κανονιστικών πρακτικών στα μέλη της ομάδας που έχεις να διδάξεις, μόνο βαρετό γίνεται και …

… σαφώς πρέπει να υπάρχουν κανόνες και σαφώς πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, αλλιώς δε μιλάμε για ομάδα, αλλά για “ξέφραγο αμπέλι” …

... όταν όμως έχουμε να κάνουμε και με μαθητές, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Η στυγνή πειθαρχία και τα εκατοντάδες "μη" ή "πρέπει", μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν. Μπορεί να δυσχεράνουν τη διαδικασία της μάθησης, να ενισχύσουν την ένταση μεταξύ των μελών της ομάδας ή και των μελών με τον εκπαιδευτικό και να ανασύρουν επιθετικές και ακραίες συμπεριφορές ως μέσο αντίδρασης ...


... έτσι, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο εμπνευσμένοι για το πως θα θέσουμε τους κανόνες που επιθυμούμε, αλλά και για τις συνέπειες παραβίασής τους. Και η έννοια της έμπνευσης, έχει να κάνει με το να καθοδηγήσουμε τους ίδιους τους μαθητές να δημιουργήσουν τους κανόνες, προκειμένου να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η μέσω της συνοχής των μελών της, εύρυθμη λειτουργία της τάξης. Η διαδικασία αυτή είναι βιωματική και συνήθως αναφέρεται ως ενεργητική συμμετοχή, που σταδιακά αντικαθιστά την απόλυτη πειθαρχική συμμετοχή ...


... φέτος λοιπόν, αφού συζητήσαμε με τους μαθητές μερικούς από τους τους κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθούνται στη φυσική αγωγή, σκέφτηκα να γίνω μία δημοσιογράφος και να τους ρωτήσω και για την κανονιστική του μαθήματος, αλλά και για το πως αισθάνονται όταν γίνονται αποδέκτες μη επιθυμητών, κοινωνικών, συμπεριφορών και να οδηγηθούν μόνοι τους στο τι δεν πρέπει να συμβαίνει σε μια ομάδα ...
... δείτε πως έγινε αυτό, στο βίντεο που ακολουθεί, όπου φυσικά δεν αποτυπώνονται όλα όσα συζητήσαμε αφενός, αφετέρου υπάρχουν φραστικά λάθη, αλλά αν μη τι άλλο υπάρχει η αμεσότητα της δράσης :)...


... σύντομα, το Πρωτόκολλο Συμπεριφοράς που δημιουργήσαμε για τη Φυσική Αγωγή στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού ...


... προτεινόμενη βιβλιογραφία ...
Φυσική Αγωγή Α' & Β' Δημοτικού, Βιβλίο του Εκπαιδευτικού, Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα.
Προπονητής και Αθλητική Ψυχολογία, Martens R. (1987)-Επιμέλεια για την Ελληνική Έκδοση Θοδωράκης Γ. & Γούδας Μ. (1993),Εκδ. Σάλτο, Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Φ.Α.- Δημιουργία Ομάδων Νο2 – Με Εικόνες ….


… η σύνθεση και η δημιουργία ομάδων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…


… όταν πέρυσι αποφασίσαμε στο 1ο Χολαργού να οργανώσουμε ένα Πρωτάθλημα μαζί με το συστεγαζόμενο σχολείο (6ο Χολαργού), βρεθήκαμε σε ένα μικρό αδιέξοδο για τη σύνθεση των ομάδων, δεδομένου ότι μέσα στους στόχους του Πρωταθλήματος ήταν η αποφυγή της πόλωσης και ο κατευνασμός αντι-αθλητικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του…



… με άλλα λόγια, δεν επιθυμούσαμε να παίξουν ως αντίπαλοι για π.χ. οι μαθητές του Ε1 με τους μαθητές του Ε2 …

... για αυτό δημιουργήσαμε ένα δικό μας τρόπο για τη σύνθεση των ομάδων, που θεωρήσαμε ότι ήταν εντελώς τυχαίος, αντικειμενικός και δίκαιος. Το σημαντικότερο σημείο στο σχεδιασμό μας, ήταν ότι στην ανατροφοδότηση (feedback) διαπιστώσαμε πως δεν κάναμε λάθος...

... πως το καταφέραμε αυτό, μπορείτε να το δείτε εδώ ...

... η δημιουργία ομάδων αφορά 
όλους τους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ...

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Geoboard + Σκρατσοπίνακας + Κλωστομόλυβο


Αφού κατασκευάστηκαν προέκυψε το εξής θέμα:

Πώς θα μεταφέρονται; Πώς μπορούν να γίνουν “ευέλικτες” συσκευές, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πιο εύκολα;

Η λύση ήταν η δημιουργία μιας “εκπαιδευτικής” βαλίτσας. Ένας ανθεκτικός χαρτοφύλακας δηλαδή, που θα μπορεί να μεταφέρει τα απαραίτητα. Επόμενο ερώτημα …ποια είναι τα απαραίτητα;

  • Δύο ταμπλό με βέλκρο.
  • Ένα geoboard.
  • Δύο κλωστομόλυβα.
Αυτά δηλαδή….



Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού
Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού
Ψιλού Νικολέτα, 1ο Παπάγου

Δ τάξη - Με το Κλωστομόλυβο Ζωγραφίζω – Ξεζωγραφίζω κι όλα αυτά με μια κλωστή… και έναν ήχο….


Αυτή η κατασκευή ξεκίνησε μετά από ένα βίντεο που παρακολουθήσαμε στο TED.

Αυτό…




Για την οικονομία του χρόνου και πέρα από το ότι παρουσιάζει ο κ. Arvind είναι αξιέπαινο από κάθε άποψη… το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στο 11:13 (χρόνος του βίντεο).



Αυτή λοιπόν η κατασκευή μας ενθουσίασε. Παραθέτουμε λακωνικά μερικούς από τους λόγους.

Γίνεται εύκολα.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει όπως το κατασκεύασε ο κ. Arvind Gupta.

Απαιτεί σκέψη από το μαθητή για το σημείο εκκίνησης της ζωγραφιάς του (ζωγραφίζω). Ναι μεν μπορεί να κόψει το νήμα (μια κλωστή) και να συνεχίσει σε άλλο σημείο, αλλά τότε δεν θα είχε διαφορά ως προς τον τρόπο λειτουργίας του από τα συμβατικά μολύβια. Η δική μας σκέψη είναι να ζωγραφίζει με μονοκονδυλιά.

Αν κάτι δεν αρέσει στο μαθητή μπορεί απλά να τραβήξει το νήμα πίσω και να το ξανατοποθετήσει (ξεζωγραφίζω….. δεν σβήνω!!!)

Είναι ένας τρόπος ηχηρής ζωγραφικής. Ο ήχος που κάνει το κλωστομόλυβο πάνω στο βέλκρο είναι χαρακτηριστικός(και έναν ήχο) .
Είναι πρωτότυπο.
Είναι φθηνό.
Μπορεί να κατασκευαστεί από μαθητές.
Βοηθάει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του χεριού.
Στις μικρές τάξεις (όχι απόλυτα) μαθαίνουν οι μαθητές να γράφουν τα γράμματα με μονοκονδυλιά.
Μπορούν να δημιουργηθούν παιχνίδια αφής, μια και είναι τρισδιάστατη η ζωγραφιά.

Δεν θέλαμε και πολύ να μπούμε στη διαδικασία…

Ξέρετε δεν είναι συνηθισμένο να έχουμε όλα τα υλικά και απλά να τα συνδέουμε για να βγει αποτέλεσμα. Συνήθως χρησιμοποιούμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Σπάνια τα έχουμε όλα. Έτσι απευθυνόμαστε σε γνωστούς σε φίλους σε συναδέλφους…κι αν δεν βρούμε αυτό που ψάχνουμε, τότε απευθυνόμαστε στα “ρετάλια” των επαγγελματιών… Χρονοβόρο, αλλά άκρως ικανοποιητικό στο αποτέλεσμα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως αυτοί οι επαγγελματίες που έχουμε απευθυνθεί μέχρι σήμερα, δεν μας έχουν απογοητεύσει ποτέ. Έχουμε απευθυνθεί σε μαραγκό, σε βιομηχανικά είδη (εδώ είναι αρκετοί) , σε ζαχαροπλάστη, σε κατασκευαστή τεντών…Όλοι πρόθυμοι…και ποτέ δεν μας ζήτησαν χρήματα…Σίγουρα αυτό που θέλουμε δεν είναι εμπορεύσιμο γι’ αυτούς, αλλά ο χρόνος τους είναι πολύτιμος, για να κάθονται να τους εξηγούμε τι θέλουμε και να μας κάνουν και υποδείξεις – προτάσεις ως ειδικοί….

Έτσι λοιπόν από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή…..

Βρέθηκε μια σύριγγα σίτισης και αγοράσαμε άλλη μία (50 λεπτά, εκεί μάθαμε ότι λέγεται “σίτισης”)!!! Αυτές είναι γιγάντιες και δεν έχουν βελόνα. Αυτό θα ήταν το μολύβι!!!. Όμως κάπως έπρεπε να τροφοδοτείται με το “νηματομελάνι“…

Η λύση βρέθηκε στα βιομηχανικά είδη. Δεν γνωρίζαμε πως ακριβώς μπορεί να γίνει ένα καρούλι με κλωστή, πάνω στη σύριγγα. Γνώριζε όμως ο κ. Μιχάλης όπου εμπορεύεται τα βιομηχανικά είδη!!!

Χρειάστηκαν και κομμάτια τέντας να κοπούν στρογγυλά για να ολοκληρωθεί το “καρούλι”….. και το αποτέλεσμα….
Το πρώτο Κλωστομολύβι..Η σύριγγα… Λόγω της εμφάνισής της σκεφτήκαμε πως πρέπει να βρεθεί ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος για δημιουργία Κλωστομόλυβου….
και το καρούλι με τα στρογγυλά κομμάτια τέντας. Ο “μύλος” που φαίνεται είναι εξάρτημα από ανεμιστήρα. Αυτό με διευκόλυνε στο να γυρίζει το καρούλι με το χέρι έτσι ώστε να τυλίγεται η κλωστή γύρω του. Αν προσέξατε ο “μύλος” δεν υπάρχει στη φωτο της σύριγγας. Μπήκε αργότερα γιατί το τύλιγμα του νήματος ήταν δύσκολο..


Έτοιμη λοιπόν η πρώτη έκδοση…. Όπως θα διαβάσατε, η εικόνα της σύριγγας δεν έχει σχολική “αύρα”. Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημιουργία άλλης έκδοσης. Το κόστος του συγκεκριμένου “κλωστομόλυβου” (σύριγγα) ήταν 2,5 ευρώ.

Η φιλοσοφία της κατασκευής είναι δεδομένη, ο τρόπος εκτέλεσης όμως όχι, οπότε πάμε πάλι στα βιομηχανικά είδη… Στοχεύουμε σε δύο πράγματα…Χαμηλό κόστος και ακίνδυνη κατασκευή. Στη περίπτωση της σύριγγας χρησιμοποιήθηκε τρυπάνι για να μπουν οι ειδικές βίδες… Στην τάξη δεν μπορούμε να έχουμε τρυπάνια, αν θέλουμε να το κατασκευάσουν οι μαθητές….

Στα βιομηχανικά είδη λοιπόν….

Σίγουρα θα έχετε δει αυτά τα μικρά ρολά που μοιάζουν με σφουγγάρια και βρίσκονται πάνω σε ένα μεταλλικό άξονα… Θα καταλάβετε ποια λέμε στις φωτογραφίες…

Αυτά τα ρολά παρουσίαζαν εξαιρετικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τη σύριγγα.

Δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί καρούλι. Γίνεται καρούλι το σφουγγάρι με το κατάλληλο κόψιμο (ένα κοπίδι είναι αρκετό)

Έχει έτοιμη όλη την κατασκευή αλλά είναι κολλημένο με τη λαβή χειρισμού του.

Λύθηκαν τα προβλήματα αυτά. Η λαβή έλιωσε με πιστόλι θερμού αέρα (δεν είναι για τα μαλλιά αυτό, λιώνει σχεδόν οτιδήποτε δεν είναι μεταλλικό)

Το στέλεχος που έμεινε προσαρμόστηκε πάνω σε οτιδήποτε επιτρέπει στο νήμα να περάσει, Παλιό στυλό, σωληνάκι αυτόματου ποτίσματος…οτιδήποτε….

Το κάθε στέλεχος κόστισε 1,25 ευρώ. Επειδή παίρνει και ανταλλακτικά μπορούμε να έχουμε έτοιμα καρούλια με ό,τι χρώμα νήματος και βάζουμε στο κλωστομόλυβο αυτό που θέλουμε κάθε φορά…. Τα κυλινδρικά σφουγγαράκια κοστίζουν λιγότερο από 50 λεπτά…

Το αποτέλεσμα…..

Ακόμα μια απόπειρα για διαφορετική έκδοση…με σύρμα από κρεμάστρα αυτή τη φορά με ένα ξύλινο κύλινδρο που υπήρχε διαθέσιμος σε κατάστημα, για να σηκώνονται βαριές σακούλες… και κομμάτι από λάστιχο αυτόματου ποτίσματος…


και...
 

Ωραία. Φτιάχτηκαν τα κλωστομόλυβα




Που θα ζωγραφίσουν;



Εδώ…



πιθανή απορία αναγνώστη…ο ήχος πού είναι;



Ανοίξτε τα ηχεία και…

Ζωγραφίζω με μια κλωστή κι έναν ήχο…..




και
Ξεζωγραφίζω χωρίς ήχο…..



για να ολοκληρωθεί η δοκιμή χρειάστηκαν και δύο εθελοντές, …. Τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν αφού του εξηγήσαμε τις ιδιαιτερότητες….




Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού
Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού
Ψιλού ΝΙκολέτα, 1ο Παπάγου

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Δ τάξη - Geoboard, how to…


Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Υπάρχει και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σε σχολεία του
εξωτερικού. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι πώς αυτές οι κατασκευές μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στους στόχους μας.





Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού
Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού
Ψιλού Νικολέτα, 1ο Παπάγου

Δ τάξη - Συνεργασία 2… και αποτέλεσμα…



Κλωστομόλυβα και σκρατσοπίνακας
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν περίεργο.
Εκεί που είχαμε μπει σε ένα ρυθμό στο σχολείο μας, εκεί που είχαμε προεκτιμήσει τι καινούργιο θα εισάγουμε ως “σπαστήρι” της σχολικής ρουτίνας, όλα άλλαξαν. Το τι σημαίνει “άλλαξαν” το βιώνουμε όλοι και δε χρειάζεται να επεκταθώ.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα εφαρμόσουμε τις καλοκαιρινές ιδέες, αλλά πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στο νέο ρυθμό. Χρειαζόμαστε χρόνο.

Ποιες είναι όμως οι καλοκαιρινές ιδέες; Αυτό άλλωστε είναι το θέμα της ανάρτησης. Η εφαρμογή τους θα έρθει, …θέλει δε θέλει…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιγραφή και θα ακολουθήσουν και οι αναλυτικές οδηγίες και σκέψεις.

geoboard
Η πρώτη σκέψη λοιπόν ήταν πως ό,τι και να δημιουργηθεί πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να υπάρχει κοινός στόχος σε ομάδα ανθρώπων. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να σεβόμαστε τον άλλο και τη διαφορετική άποψη, να κρίνουμε και να δουλεύουμε ομαδικά.

Έχοντας μια μικρή πείρα από την περσινή σχολική χρονιά που κάναμε κοινές δραστηριότητες με τη 
…αρχίσαμε τις συζητήσεις τον Ιούνιο, με τη Γ τάξη του 1ου Δημ. Σχ. Παπάγου. Γιατί επιλέξαμε το 1ο Παπάγου; Γιατί εκεί υπηρετεί συνάδελφος η οποία έχει υπηρετήσει στο 1ο Χολαργού κι έτσι δε χρειαζόταν να “συστηθούμε”. Έχουμε συνεργαστεί στη Μάχη του Μαραθώνα, και στη Ρόδα είναι και γυρίζει,.

Μετά από έρευνα, σκέψη και συζήτηση, οι ιδέες που έγιναν προτάσεις και υλοποιήθηκαν, ήταν οι εξής

κατασκευή:
  • Geoboard, για χρήση τους στα Μαθηματικά. (αυτή είναι η κύρια χρήση, αλλά υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες)
  • Κλωστομόλυβα και σκρατσοπίνακες, για γενική χρήση και δημιουργική διασκέδαση. (σαφώς και δεν έχει όριο η χρήση του, αλλά κάτι πρέπει να γράψω)
Ακούγονται παράξενα, αλλά διαβάζοντας τις σχετικές αναρτήσεις, εξηγούνται όλα.

Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι μετά τις συζητήσεις έγιναν και οι πρώτες ανιχνεύσεις στην αναζήτηση των υλικών. Κάποια υπήρχαν, κάποια βρέθηκαν και κάποια μας χαρίστηκαν (ναι, γίνεται ακόμα και σήμερα αυτό). Το κόστος των κατασκευών έφτασε τα 45 ευρώ για ό,τι φτιάχτηκε. Δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των σχολείων, ακόμα κι εκεί υπήρχε συνεργασία. Δεν έχει καμιά σημασία ποιος έκανε τι και ποιος πλήρωσε πόσα. Σημασία έχει ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. Και αφού επιτεύχθηκε μας πρόσθεσε δύναμη στο να πάμε και σε επόμενο…. δεν σταματάμε.

Αρχίζουμε λοιπόν… σε πείσμα των καιρών….

Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού, Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού, Ψιλού Νικολέτα, 1ο Παπάγου

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Φ.Α. - Δημιουργία Ομάδων Νο1 … με Μανταλάκια …


... κάθε φορά που θέλουμε να δημιουργήσουμε ομάδες, ξεκινά ένας τεράστιος πονοκέφαλος ...
... ποιοι θα είναι με ποιους, να μη χωριστούν οι "κολλητοί" φίλοι μεταξύ τους, να είναι οι "καλύτεροι" παίκτες μαζί, να μην ανακατεύονται τ' αγόρια με τα κορίτσια, να μη δυσαρεστηθεί κανείς, κλπ, κλπ... 
... αυτές βέβαια είναι οι απόψεις των μαθητών. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δημιουργία ομάδων οδηγεί σε κλάματα και γκρίνιες και το ακόμα χειρότερο.... στο να μη συμμετέχουν κάποιοι, αν δεν είναι στην ομάδα που επιθυμούν ...


... υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να δημιουργηθούν ομάδες. Ποιος είναι ο καλύτερος ή ο επιθυμητός, εξαρτάται από τους στόχους της μάθησης και τι επιδιώκει ο εκπαιδευτικός να πετύχει μέσω της δυναμικής της ομάδας, για να οδηγηθούν τα μέλη της, στη μάθηση ... 

... έτσι, οι ομάδες θα έπρεπε να  δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς με συγκεκριμένα κριτήρια και θα μπορούσαν να ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ή να αλλάζουν, εφόσον πιο πριν έχουν αλλάξει τα κριτήρια ...
 ... προσωπικά προτιμώ τον τυχαίο τρόπο δημιουργίας ομάδων, δεδομένου ότι θεωρώ,  ότι έτσι:
  •  ευνοείται η συμμετοχή όλων
  •  υποχρεώνει την προσαρμογή όλων με όλους σε όλες τις συνθήκες
  •  μειώνονται οι συμπεριφορές εκφοβισμού (bullying)
  •  αυξάνει τη συνεργασία και την ομαδικότητα, και 
  • συμβάλλει στη μείωση "κακομαθημένων"/εγωιστικών συμπεριφορών - που είναι στην ουσία αντι-αθλητικές και δεν αρμόζουν στο σχολικό περιβάλλον

... ένας τέτοιος τρόπος είναι η ...
 Δημιουργία Ομάδων με Μανταλάκια



... χρειαζόμαστε λοιπόν, μερικά μανταλάκια διαφορετικών χρωμάτων και μια αδιαφανή σακούλα. Στο παράδειγμα μας, θέλουμε 4 ομάδες των 6 ατόμων, οπότε έχουμε 6 μανταλάκια, 4 διαφορετικών χρωμάτων ...



  • ... τοποθετούμε τα μανταλάκια στη σακούλα, τα ανακατεύουμε και μετά ξεκινάει η διαδικασία της επιλογής...
  • ... οι μαθητές είναι σε κύκλο. Ένας μαθητής διαλέγει πρώτος από τη σακούλα ένα μανταλάκι και μετά συνεχίζει τη διαδικασία για τους υπόλοιπους συμμαθητές του, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί ... 
  • ... παροτρύνουμε τους μαθητές να τοποθετήσουν τα μανταλάκια στα μαλλιά τους ή στις μπλούζες τους. Αυτό είναι εντυπωσιακό, αλλά και αστείο και αρέσει ιδιαίτερα!!!



... άλλοι τρόποι τυχαίας ομαδοποίησης, είναι οι εξής:

  • Με Αριθμούς: χωρίζουμε τους μαθητές σε αγόρια - κορίτσια και δίνουμε σε κάθε μαθητή/τρια από έναν αριθμό, για π.χ από το 1 έως και το 4. Μετά επιλέγουμε για π.χ. η μία ομάδα να αποτελείται από όσους έχουν τους αριθμούς 1 &3 και η άλλη ομάδα από όσους έχουν τους αριθμούς 2 & 4. 
  • Με Χρώματα: η λογική είναι ακριβώς η ίδια όπως με τους αριθμούς. Αντί για αριθμούς μοιράζουμε κάρτες με 4 διαφορετικά χρώματα, για π.χ. κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο. Η μία ομάδα μπορεί να αποτελείται από όσους κρατούν πράσινες και κόκκινες κάρτες και η άλλη από όσους κρατούν μπλε και κίτρινες κάρτες.
  • Με γνωστά τραγουδάκια ή αλλιώς Λαχνίσματα, όπως ... ο Καρακατσάνης (το αγαπημένο μου), α μπε μπα μπλομ, κοκ.
... η δημιουργία ομάδων αφορά 
όλους τους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ...

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Φ.Α. - Παιχνίδια Γνωριμίας (3 παιχνίδια) …


Τα παιχνίδια γνωριμίας είναι απαραίτητα στην αρχή της εργασίας μας στο σχολείο, αλλά και
οπουδήποτε εργαζόμαστε και έχουμε να διαχειριστούμε μια ομάδα ανθρώπων, τόσο για να γνωριστούμε όλοι μεταξύ μας, όσο και γιατί δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για επαφή και επικοινωνία …

… ακόμα και αν γνωρίζουμε ήδη τους μαθητές ή τα άτομα στα οποία θα απευθυνθούμε, είναι απαραίτητα ως μια μία εναρκτήρια
χαλαρή δράσης υπενθύμισης των μελών της ομάδας ή με άλλα λόγια … παιχνίδια για να “σπάσει ο πάγος” …

Ο Μίτος της Αριάδνης
… υπάρχουν πολλά παιχνίδια γνωριμίας και το ποιο θα επιλέξει κανείς εξαρτάται αφενός από τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας, όπως για π.χ. η ηλικία ή το φύλλο, αφετέρου από το θέμα στο οποίο επιθυμεί να επικεντρωθεί για να γνωριστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, για π.χ. αγαπημένο άθλημα, hobby, τραγούδι, κ.ο.κ….

... ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μου παιχνίδια γνωριμίας, είναι αυτό που παίξαμε πέρυσι στην αρχή της σχολικής χρονιάς στο 1ο Χολαργού και το επαναλάβαμε φέτος ...
... το παιχνίδι είναι πολύ γνωστό και το έχω ονομάσει "Ο ιστός του Spiderman" ή "Ο Μίτος της Αριάδνης". Για να παιχτεί, απαιτείται ένα κουβάρι μαλλί ή ένα κουβάρι από ταινία σήμανσης, όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά ....
... οι οδηγίες του παιχνιδιού είναι εδώ ...

... Όμως ξεφυλλίζοντας το Βιβλίο του Εκπαιδευτικού της Φυσικής Αγωγής για την Α' και Β' Δημοτικού (σελ. 70) επέλεξα δύο ακόμα παιχνίδια γνωριμίας, τα οποία ελαφρώς... τροποποίησα ....

1ο Παιχνίδι: "Πως σε λένε΄"
Οι μαθητές σχηματίζουν έναν κύκλο και στη μέση του κύκλου βρίσκεται ο ΕΦΑ ή ένας μαθητής που στα χέρια του κρατάει μια μπάλα. Εμείς επιλέξαμε μια μπάλα pilates ή αλλιώς ... μία μπάλα του Γίγαντα, γιατί είναι πιο εντυπωσιακή.


Ο ΕΦΑ (ή ο μαθητής) πετάει τη μπάλα σε κάποιον από τους μαθητές του κύκλου και τον ρωτάει "πως σε λένε;". Ο μαθητής που πιάνει τη μπάλα λέει δυνατά το όνομά του και επιστρέφει την μπάλα στον ΕΦΑ.
Είναι σαφές ότι μπορούν να γίνουν κι άλλες ερωτήσεις, για π.χ. "ποιο είναι το αγαπημένο σου άθλημα/παιχνίδι;" Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί όσες φορές θεωρούμαι ότι οι μαθητές θυμούνται τι απάντησαν οι συμπαίχτες τους.

2ο Παιχνίδι: "Ποιος είναι;"
Συμπληρωματικό παιχνίδι του 1ου Παιχνιδιού. Η λογική είναι ακριβώς η ίδια. Η διαφορά έγκειται στο ότι όταν ο ΕΦΑ πετάει τη μπάλα σε ένα μαθητή, ο μαθητής αυτός δε λέει το όνομά του, αλλά φωνάζουν δυνατά όλοι οι άλλοι το όνομά του.

... στο βίντεο που ακολουθεί, επιχειρήθηκε μια οπτικοποίηση και των δύο παιχνιδιών, αλλά για λόγους προσωπικών δεδομένων, έχει τοποθετηθεί μουσική, ώστε να μην ακούγονται τα ονόματα των συμμετεχόντων. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα, για το πως παίζονται ....



... τα παιχνίδια γνωριμίας είναι απαραίτητα όχι μόνο στους ΕΦΑ, 
αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτές ...
.... τα παιχνίδια γνωριμίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά
ως παιχνίδια για να χαλαρώσουν τα μέλη μιας ομάδας ...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Φ.Α.- Οι ιδεοκατασκευές στο 1ο Χολαργού – ή αλλιώς … καλή σχολική χρονιά …


Μετά από διάφορα σενάρια φέτος για το αν θα υπηρετήσω ή όχι στο 1ο Χολαργού, με χαρά
έμαθα την Κυριακή, ότι τελικά θα δουλεύω ξανά στο ίδιο σχολείο…


… και λέω με χαρά… γιατί πέρυσι “ανοίξαμε” δουλειές στο εν λόγω σχολείο ….

… στην αρχή ξεκίνησε ως ανταλλαγή ιδεών με τον κ. Γαμβρινό (Δ/ντή του 1ου Χολαργού) για το τι μπορεί να κατασκευάσει κανείς με “άχρηστα υλικά” …

… μετά, κάθε ιδεοκατασκευή άρχισε να συνδυάζεται με συγκεκριμένους μαθησιακούς και παιδαγωγικούς στόχους, μέσα στους οποίους ήταν σαφώς και αυτοί της φυσικής αγωγής ….

… στο τέλος της χρονιάς, αποφασίσαμε ένα μέρος από αυτά που κατασκευάσαμε σχετικά με τη φυσική αγωγή, να το μοιραστούμε παίζοντας με τους κηδεμόνες των μαθητών μας (μαθητές και γονείς … παίζουμε….), μια δράση που θεωρήθηκε επιτυχής από τους συμμετέχοντες, γεγονός που μας έδωσε κίνητρο να συνεχίσουμε ….

… έτσι λοιπόν, παρά τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες για την έναρξη του σχολικού έτους, θα συνεχίσουμε και φέτος να δημιουργούμε και να κατασκευάζουμε, γιατί αν μη τι άλλο, το οφείλουμε στους μαθητές μας, που καλό θα είναι να τους “αφήσουμε έξω”, όσο τουλάχιστον γίνεται, από τα προβλήματα του “ενήλικου” κόσμου ….

… επίσης, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και φέτος, να διευρύνουμε τον τρόπο σκέψης των μαθητών, των κηδεμόνων, αλλά και το δικό μας, ώστε παρατηρώντας ένα απλό αντικείμενο, να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός δημιουργικού παιχνιδιού ή μιας λειτουργικής κατασκευής ….

… για κάποιες ιδέες και κατασκευές, προετοιμαστήκαμε από το καλοκαίρι, κάποιες άλλες θα τις ανακαλύψουμε και θα τις εμπνευστούμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς …

… πάντα ο στόχος είναι να μπορούμε με απλά, καθημερινά υλικά να εμπνεύσουμε τους μαθητές προκειμένου να κάνουν κάτι δημιουργικό αξιοποιώντας τον ελεύθερό τους χρόνο ποιοτικά, αφενός κατασκευάζοντας, αφετέρου, παίζοντας με την κατασκευή που θα φτιάξουν, συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που στην ουσία είναι η βιωματική μάθηση …

… μερικές κατασκευές είναι πολύ εύκολες και άλλες πιο σύνθετες, που σημαίνει ότι αρωγοί σε αυτές θα μπορούσαν να είναι οι κηδεμόνες των μαθητών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ψυχισμό των παιδιών …

… έτσι …


… θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας υποστήριξαν 

και συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν, στο εγχείρημά μας και 

να ευχηθώ σε όλους μας… 

καλή σχολική χρονιά …



Βίβιαν Παπαγεωργίου – Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής


1ο Δημ. Σχ. Χολαργού, 2013-2014