Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Α τάξη – Χιονάνθρωποι


Με αφορμή το ποίημα της Έλλης Αλεξίου “Ο χιονάνθρωπος”, που διαβάσαμε στο Ανθολόγιο, φτιάξαμε τους δικούς μας χιονανθρώπους.

Συνδυάσαμε διάφορα υλικά. Βέβαια ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να δημιουργήσουμε έναν χιονάνθρωπο σαν αυτόν που διαβάσαμε. Πέρα από την εικονοποίηση του κειμένου ,θέλαμε να δοκιμάσουμε λίγο τις λεπτές κινητικές λειτουργίες, που λένε οι μεγάλοι, θέλαμε να παίξουμε με τα υλικά χειροτεχνίας. Αφού λοιπόν ετοιμαστήκαμε,

σχηματίσαμε τα κατάλληλα σχήματα για το σώμα και το κεφάλι, ….

Click to play this Smilebox slideshow

…. και αφού μερικές κόλλες δεν κατάλαβαν πού έπρεπε να κολλήσουν και κόλλησαν στα χέρια μας, μερικά κομμάτια βαμβακιού έκαναν άλματα από τα θρανία και έπεφταν στο πάτωμα, είπαν και μερικές χάντρες και κουμπάκια να μας ταλαιπωρήσουν…. τελικά επιβάλαμε την τάξη, στην τάξη, και τα καταφέραμε..

Αποτέλεσμα…
Click to play this Smilebox slideshow

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Γ τάξη – 3/4 του φλ….


Οι συνταγές είναι ένα κλασικό παράδειγμα της χρήσης κλασμάτων στην καθημερινή ζωή.
Γράφουμε τη συνταγή, τη μελετάμε και επικεντρωνόμαστε στις δοσολογίες – ποσότητες που εκφράζουν οι κλασματικοί αριθμοί…
Αυτή τη φορά λοιπόν , εμείς οι μαθητές της Γ τάξης, σκεφτήκαμε να γίνουμε ζαχαροπλάστες για να φτιάξουμε “αφράτα κουλουράκια”.


Οι στόχοι μας:


  • Να βιώσουμε τη χρήση των κλασματικών όρων στην καθομιλούμενη γλώσσα και στην πράξη.
  • Να διαπιστώσουμε ότι οι κλασματικοί αριθμοί είναι μέρος της καθημερινότητας, σε σημεία που μέχρι τώρα δεν παρατηρούσαμε.
  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν φτιάχνει η μαμά μαγειρεύει ή φτιάχνει καφέ κάνει χρήση κλασμάτων.
  • Να συνδέσουμε την ποσοτική απεικόνιση μέρους ενός συνόλου με τους κλασματικούς αριθμούς.
  • Να χαμογελάσουμε επειδή βλέπουμε ότι τα μαθηματικά δεν είναι κάτι που κάνουμε στο σχολείο και δεν έχουν ενδιαφέρον, αλλά κάτι που κι εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε όταν παίζουμε (χωριζόμαστε σε ομάδες ίσων μελών για παράδειγμα) και μέχρι τώρα δεν το είχαμε σκεφτεί.







Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία βέβαια μην ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό που κατακτήσαμε είναι η ερμηνεία μιας πλευράς του κόσμου γύρω μας . Εξηγήθηκαν διάφορα πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχαν ιδιαίτερο νόημα για μας. Στη διάρκεια της διαδικασίας η κ. Μαρία μας ζήτησε να διαβάσουμε τη συνταγή που γράψαμε (ανάγνωση), να συζητήσουμε για τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε (Μελ. Περ. τροφή και πηγές ενέργειας).



Πάμε λοιπόν….

Μεγάλα παιδιά είμαστε και μπορούμε να ανακατεύουμε και να διαχειριζόμαστε υλικά. Τι γίνεται όμως όταν οι ποσότητες των υλικών δίνονται με κλασματικούς αριθμούς; Ήμασταν αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να υπολογίσουμε σωστά τις ποσότητες προκειμένου να πετύχουμε τα κουλουράκια μας. …και αρχίσαμε την υλοποίηση του σχεδίου δράσης….

Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες (ίσος αριθμός μελών, μην ξεχνιόμαστε, πρώτο κλάσμα !! ήρθε εκεί που δεν το περιμέναμε!!! αυτό θα πει αποκτά νόημα η καθημερινότητα, εμείς το περιμέναμε μόνο στη συνταγή, αλλά τελικά υπάρχουν παντού γύρω μας!!!)

1η ομάδα: Ζαχαροπλάστες
2η ομάδα: Γλυκατζήδες
3η ομάδα: Γλυκοπλάστες

Όταν μας ενημέρωσε για τα υλικά η κ. Μαρία (η δασκάλα μας) συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να τα θυμόμαστε όλα, έτσι λοιπόν της ζητήσαμε να μας τα ξαναπεί λίγο πιο αργά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σημειώσεις (παραγωγή γραπτού λόγου). Βγάλαμε λοιπόν τα μπλοκάκια μας κι αρχίσαμε το γράψιμο που αν δε γινόταν καλά δεν θα είχαμε αποτελέσματα σωστά.


Διαφοροποιήσαμε τον τρόπο καταγραφής των υλικών ανά ομάδες, δηλαδή οι ”Ζαχαροπλάστες” έγραφαν “1 φλιτζάνι και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι, ενώ οι “Γλυκατζήδες” έγραφαν 1/5 του κιλού αλεύρι.

Τα υλικά που είχαμε ήταν τα εξής:

  • 1/5 του κιλού αλεύρι ή 1 φλιτζάνι και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι.
  • 1/4 του πακέτου ζάχαρη άχνη ή 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη.
  • 4/5 του πακέτου μαργαρίνη
  • 1/2 της κουταλιάς του γλυκού baking powder
  • 3 φακελάκια βανίλια
  • Λίγες σταγόνες σοκολάτας, προαιρετικά, …όλοι θέλαμε
  • 1 αυγό για επάλειψη.




 ΟΔΗΓΙΕΣ (για εσάς, γιατί εμείς τις ξέρουμε):

Βάζετε τα υλικά στον κάδο και τα χτυπάτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθετε τα κουλουράκια. Χτυπάτε το αυγό με λίγο νερό και αλείφετε τα κουλούρια. Ψήνετε για 1/2 της ώρας.

Εντυπώσεις...

1η ομάδα – Ζαχαροπλάστες

Δυσκολίες
Στην αρχή θερμάναμε το βούτυρο κι έλιωσε (άλλαξε κατάσταση, έγινε υγρό από στερεό που ήταν) και το ανακατέψαμε με τη ζάχαρη και το 1 φλιτζάνι αλεύρι (φτιάξαμε μείγμα).

Καθυστερήσαμε όμως να υπολογίσουμε τα 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρης και η ζύμη μας έγινε κάπως σκληρή. Διαπιστώσαμε όμως ότι γι αυτό ευθυνόταν το βούτυρο που “πάγωσε”, είχε αρχίσει να στερεοποιείται λόγω θερμοκρασίας. (προσέξατε πόσο εύκολα ρίχνουμε την ευθύνη αλλού; Αυτό θα πει Ελλάδα και πολιτική! Το έχουμε ξανακάνει αυτό με την κατασκευή μουστοκούλουρων στη Β τάξη. Εκεί έφταιγε η κατσαρόλα, αν θυμάστε, αλλά επειδή ακριβώς στο σχολείο μας προσπαθούμε…η ευθύνη αποδόθηκε όμορφα, κόσμια και διακριτικά, εκεί που έπρεπε…)




Παρατηρήσεις

α. για να βρούμε τα 4/5 του βούτυρο, μας βοήθησαν οι γραμμές που είναι σχεδιασμένες στο περιτύλιγμα του.

β. χρησιμοποιήσαμε τα 4/5 από το βούτυρο και είχαμε περίσσευμα το 1/5 της αρχικής ποσότητας.

γ. βρήκαμε εύκολα ότι τα 4/5 του βουτύρου είναι 200 γραμμάρια, αφού ολόκληρο, δηλ. τα 5/5 είναι 250 γραμμάρια. Το 1/5 του, είδαμε ότι είναι 50 γραμμάρια. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα 4/5. Υπολογίσαμε την ποσότητα των 4/5 και βρήκαμε ότι ήταν 200 γραμμάρια.


Αποτέλεσμα:

Τα κουλουράκια μας έγιναν πολύ νόστιμα. Απορούμε για τους διαγωνισμούς μαγειρικής. Ας έρθουν να τους πούμε πώς γίνονται.




2η Ομάδα – Γλυκατζήδες
Δυσκολίες

Κάναμε το λάθος να βάλουμε στον κάδο των υλικών τα 2/5 του κιλού αλεύρι.


Παρατηρήσεις...

Έτσι αφού βάλαμε το διπλάσιο αλεύρι, αναγκαστήκαμε να βάλουμε τη διπλάσια ποσότητα από όλα τα υλικά (αναλογίες!!!). Ευτυχώς μας δάνεισαν υλικά οι άλλες ομάδες (συνεργασία) από αυτά που δεν χρησιμοποίησαν ενώ η σωστή δοσολογία, σύμφωνα με τη συνταγή, ήταν το 1/5.
Αποτέλεσμα

Πολύ ικανοποιητικό. Μας άρεσε που φτιάξαμε πολλά κουλουράκια και δώσαμε και στους συμμαθητές μας (αλληλεγγύη).







3η ομάδα – Γλυκοπλάστες
Δυσκολίες

Δεν συνεννοηθήκαμε σωστά στην ομάδα μας και εκεί που έπρεπε να βάλουμε στον κάδο 1/4 του πακέτου ζάχαρης άχνης βιαστήκαμε και βάλαμε ολόκληρο το πακέτο δηλαδή τα 4/4. Η διαφορά στη γεύση ήταν μεγάλη.

Παρατηρήσεις

Η συνεργασία είναι η βάση για να χτιστεί ένα σωστό αποτέλεσμα. Καλό είναι να ακούμε. Να ξέρουμε να ακούμε και τα άλλα μέλη της ομάδας. Καταφέραμε 6 παιδιά να μοιραστούμε τα 12 κουλουράκια που βάλαμε στο ταψάκι μας. Ο καθένας δηλαδή πήρε το 1/6 από τα κουλουράκια. Έτσι υπολογίσαμε ότι κάθε μέλος της ομάδας έπρεπε να πάρει 2 κουλουράκια.
Αποτέλεσμα

Εφόσον βάλαμε 3/4 του πακέτου παραπάνω από την ποσότητα που έπρεπε, τα κουλουράκια έγιναν πάρα πολύ γλυκά.

Βέβαια έτσι δικαιώσαμε και το όνομα που πήραμε ως ομάδα “Γλυκοπλάστες”. Ακόμα ερευνάται γιατί “άπλωσαν” τόσο πολύ και αντί για κουλουράκια φτιάξαμε πίτσα. Σημασία έχει η προσπάθεια. Την ευθύνη την αποδώσαμε ήδη σε όλους μας. Αλλά την αποδώσαμε!!!





κι επειδή εκτός από γλυκατζήδες, γλυκοπλάστες, ζαχαροπλάστες είμαστε όλοι …
"νοικοκυραίοι"…




..εκφράσαμε τη νοικοκυροσύνη μας μέσω δύο εξαίρετων αντιπροσώπων…

———————————————————————————————————————————–
ώρα να ξεκουραστούμε για κανένα τεταρτάκι
(15/60 της ώρας ή 15 λεπτά ή 1/4 της ώρας)
Ουφ!!!!!!






Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Φ.Α. - Κυνηγητό με ουρές & Οι Δράκοι και οι ουρές τους - 2 Παιχνίδια




Έτσι απλά….Με μία σακούλα απορριμάτων….παίξαμε 2 παιχνίδια….

Ένας από τους βασικότερους στόχους που είχαμε θέσει στο project «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού», ήταν αφενός, τα παιδιά φέτος να γνωρίσουν κινητικά παιχνίδια που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στα σχολικά προαύλια, αφετέρου να μπορούν να τα κατασκευάσουν πολύ εύκολα μόνα τους τα υλικά για να παίξουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Έτσι, μια ωραία μέρα…..

Χρησιμοποιήσαμε ένα δυσεύρετο, σπάνιο και πανάκριβο υλικό…. που ονομάζεται «μεγάλη χρωματιστή πλαστική σακούλα απορριμμάτων».



Επίσης χρησιμοποιήσαμε και ένα άλλο δυσεύρετο υλικό… το ψαλίδι.

Αρχικώς, κόψαμε τις «ραφές» από τις σακούλες, το πάνω και κάτω μέρος και στην ουσία δημιουργήσαμε, δύο ωραία … πλαστικά φιλέτα.





….. και μετά…


με τη βοήθεια των μαθητών της Δ' και τη σχετική επίβλεψη στους μαθητές της Α τάξης....



δημιουργήσαμε μερικές πλαστικές λωρίδες – «ουρές» που τις χρησιμοποιήσαμε για να παίξουμε….



ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΜΕ ΟΥΡΕΣ

Στόχος: ανάπτυξη αντοχής, ταχύτητα αντίδρασης, οπτική αντίληψη, αλλαγή κατευθύνσεων – ιδανικό παιχνίδι για προθέρμανση

Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται ιατρική βεβαίωση)

Υλικά για κάθε παιδί

Λωρίδες από πλαστικό ή από ύφασμα (όχι φόδρα, γιατί ξεφτάει)

Πως παίζεται...

Τα παιδιά τοποθετούν μία ουρά… κάπως έτσι….




Τα παιδιά σκορπίζονται ελεύθερα σε καθορισμένο χώρο και με το παράγγελμα έναρξης του παιχνιδιού από τον/την γυμναστή/στρια, κυνηγιούνται μεταξύ τους με σκοπό να πιάσουν όσες περισσότερες ουρές μπορούν των συμπαιχτών τους.

Προσοχή: δεν επιτρέπεται να προστατεύουν τη δική τους ουρά με τα χέρια τους και επίσης ανχάσουν την ουρά τους, συνεχίζουν να παίζουν.

Νικητής ή νικήτρια είναι αυτός/ή που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ουρές, όταν ο/η γυμναστής/στρια δώσει τη λήξη του παιχνιδιού.

….. το αποτέλεσμα…..




ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ

Στόχος: ταχύτητα αντίδρασης, οπτική αντίληψη, αλλαγή κατευθύνσεων, ομαδικότητα, συνεργασία, συντονισμός

Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικά για κάθε ομάδα

Λωρίδες από πλαστικό ή από ύφασμα (όχι φόδρα, γιατί ξεφτάει)

Πως παίζεται

Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή περισσότερες ομάδες – κάθε ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5-6 άτομα.

Κάθε ομάδα είναι ένας …. “Δράκος” και τα παιδιά κάθε ομάδας, αποτελούν τη… ραχοκοκαλιά του. Στην ουσία κάθε παιδί είναι ένα κόκαλο της ραχοκοκαλιάς και πρέπει να πιάνει από τη μέση το μπροστινό του παιδί (εννοείται χωρίς να το τραβάει).

Στο τέλος κάθε Δράκου, τοποθετούμε μια ουρά, κάπως έτσι δηλαδή…



Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάθε Δράκος να πιάσει όσες περισσότερες ουρές μπορεί από τους άλλους Δράκους, χωρίς να σπάσει η ραχοκοκαλιά του.

( Πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι οι Δράκοι δεν τρέχουν, αλλά περπατούν)…

( Επίσης, τις ουρές μπορεί να τις πιάσει μόνο το κεφάλι του Δράκου και όχι τα…. κόκαλά του!!!!)





Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Στ τάξη - Τα δικαιώματα των παιδιών


Τα δικαιώματα των παιδιών όπως τα είδαν τα παιδιά της ΣΤ΄.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα αφιερωμένη στα Δικαιώματα του παιδιού, παρουσιάσαμε στους γονείς τα αποτελέσματα ενός σχεδίου εργασίας που εκπονήσαμε σε σχέση με τα δικαιώματά των παιδιών.
Στόχοι της εργασίας ήταν:



  • να ανακαλύψουν οι μαθητές τι είναι δικαίωμα
  • να μάθουν τα δικαιώματά τους
  • να τα κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν ώστε αν χρειαστεί να τα διεκδικήσουν

Ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό στην ευέλικτη ζώνη περίπου δύο μήνες.
Με λίγα λόγια η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν η ακόλουθη:
Με τον καταιγισμό ιδεών (τη γνωστή μας αραχνούλα) οι μαθητές διατύπωσαν τι είναι γι' αυτούς δικαίωμα. Στη συνέχεια έγραψαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις ποια είναι τα δικαιώματά τους.
Διαβάσαμε το επίσημο κείμενο της UNESCO για τα δικαιώματα του παιδιού και διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα είχαν εντοπίσει από μόνα τους.
Η έννοια "δικαίωμα" ήταν γνωστή στα παιδιά από την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και την Ιστορία οπότε ανατρέξαμε σε αυτά τα μαθήματα
Στη συνέχεια θυμηθήκαμε από λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει τα παιδιά ήρωες που στερούνταν κάποια από τα δικαιώματά τους.
Μερικά από αυτά ήταν: "Μίλα μη φοβάσαι" (εκδ. ΕΨΥΠΕ), "Οι περιπέτειες του Χακ Φιν" , "Ικμπάλ", "Τομ Σογιερ", "Ένα σακί μαλλιά", κ.α.
Ψάξαμε και βρήκαμε πραγματικές ιστορίες παιδιών που αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους (σε εφημερίδες και περιοδικά).
Διαβάσαμε κείμενα από το βιβλίο της γλώσσας και το ανθολόγιο.
Ασχοληθήκαμε με τις οργανώσεις (actionaid, Unicef, Γιατροί του κόσμου κ. α.) και μάθαμε για το έργο που προσφέρουν.
Παρακολουθήσαμε τα 30 μικρά video που έφτιαξε η Νεολαία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς (Youth for Human Rights).
Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για τα δίκαια και τα άδικα του κόσμου σε σχέση με τα παιδιά, ακούσαμε τραγούδια, γράψαμε ποιήματα, ζωγραφίσαμε.
Κάθε ομάδα επέλεξε ένα δικαίωμα και το δραματοποίησε.
Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε ένα απόγευμα σε μια μικρή γιορτή την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω video:



Αυτό το βίντεο δεν μας επιτρέπει το youtube να το αναρτήσουμε στο ιστολόγιο για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. (ακούγεται μουσική), Μας αφήνει να το διατηρήσουμε, αλλά όσοι θέλουν πρέπeι να το παρακολουθήσουν στο youtube.
 επομένως.....κλικ εδώ

 Στη συνέχεια στήσαμε ένα εργαστήρι και μαζί με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες μας αποτυπώσαμε πάνω σε χαρτόνια, με εικαστικό τρόπο τις ιδέες μας, εμπνευσμένες από το θέμα της γιορτής.
Δείτε στιγμιότυπα από το εργαστήρι όπου συμμετείχαν γονείς και παιδιά πριν και μετά την παρουσίαση των εργασιών των παιδιών για τα δικαιώματά τους:
















Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στ τάξη - Συν - γράφουμε


Ο Διευθυντής μας, ο κύριος Γιώργος, μας έβαλε μια εργασία για τα Χριστούγεννα. Έπρεπε να γράψουμε ένα ποίημα που να έχει 4 στίχους και να έχει 15 συλλαβές ο κάθε στίχος. Επιπλέον μας έδωσε κάποιες συγκεκριμένες λέξεις οι οποίες είναι:
  • 1ο Χολαργού
  • Στ ή Έκτη
  • Συνεργασία και 
  • Συν-γραφέας!
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο κύριος Γιώργος ήρθε στην τάξη μας την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης, κρατώντας κάτι ξύλινα αντικείμενα. Ήταν κάτι κατασκευές που είχαν 4 ξύλινα χερούλια που ήταν στηριγμένα και κολλημένα πάνω σ' έναν ξύλινο κύβο. Ο κύβος αυτός είχε στη μέση του μια τρύπα, που ήταν στερεωμένος ένας μαρκαδόρος.

Ύστερα γράψαμε το ποίημά μας σε δυο χαρτιά Α4 με αυτό το ξύλινο κατασκεύασμα.


Ήταν μια εμπειρία πολύ ευχάριστη αλλά και δύσκολη!

Συν-γραφέας, Συν-γραφή και Συν-γραφείς


«Δημιουργική Γραφή»

Ο «Συν-γραφέας» αποτελεί το βασικό εργαλείο για ένα ακόμα παιχνίδι «συνοχής της ομάδας» (team building game) που χρησιμοποιείται στη φυσική αγωγή και όχι μόνο.

Φαινομενικά, οι πρωταρχικοί στόχοι του «Συν-γραφέα» επικεντρώνονται στο συντονισμό, στο συχρονισμό, στη συνεργασία και κατ΄επέκταση στη συνοχή της ομάδας.

Ο πιο ουσιαστικός όμως στόχος του συγκεκριμένου εργαλείου, είναι η εξάσκηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων (fine motor skills).

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι κινήσεις πολύ γνωστές σε όλους μας όπως η γραφή, ο σχεδιασμός σχημάτων, η χρήση ψαλιδιού, το δέσιμο και λύσιμο κορδονιών, το κούμπωμα και ξεκούμπωμα κουμπιών, το ντύσιμο ή ξεντύσιμο των ρούχων και πολλές πολλές άλλες.

Συνήθως θεωρούμε ότι οι κινήσεις αυτές είναι αυτονόητο να τις εκτελέσει κάποιος.

Η επιτυχής ή όχι επίτευξη των κινήσεων αυτών όμως, προϋποθέτει συνεχή ενδυνάμωση των μικρών μυϊκών ομάδων ενός παιδιού ή ενήλικα και εξάσκηση με συγκεκριμένες δραστηριότητες που οδηγούν στην αυτοματοποίηση των εν λόγω κινήσεων.

Τέλος, η σημαντικότητα της εξάσκησης των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων είναι αδιαμφισβήτητος αρωγός στην εκπαίδευση παιδιών, αθλητών, αλλά ακόμα και σε άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και του project “Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού”, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε τον Συν-γραφέα…..

Έτοιμοι, περιμένουν τους μαθητές να τους δώσουν ζωή...









και για την ιστορία….

Οι “Συν-γραφείς” ξεκίνησαν από τη Φυσική Αγωγή ως ιδέα.

Κατασκευάστηκαν από το Δ/ντή.

Αισθητικά και χρωματικά επεξεργάστηκαν από το Ε1, εκεί πρωτοδοκιμάστηκαν στην αρχική τους μορφή… και

οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βρίσκονται εδώ τραβήχτηκαν στο Στ1, όπου είχε ενημερωθεί να προετοιμάσει τα κείμενα που συν-γράφτηκαν. Τα κείμενα είχαν περιορισμούς. Έπρεπε να είναι 4στιχα και 15σύλλαβα… και ήταν..

Συν-γραφέας, υλικά και κατασκευή


Υλικά:

  • Ξύλινα κομμάτια πιατοθήκης που συνταξιοδοτήθηκε (αυτή πρόλαβε).
  • Ένας κύβος από αυτούς που έχουν οι παλέτες εμπορευμάτων. (Στο μέτρημα αποδείχθηκε στερεό ορθογώνιο, αλλά δεν έχει καμιά σημασία)
  • Ξυλόκολλα
  • 6 νοβοπανόβιδες
Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Τρυπάνι ξύλου προσαρμοσμένο σε βάση για να είναι κατακόρυφο το τρύπημα
  • Κεφαλή διεύρυνσης για να χωρέσει ο μαρκαδόρος
  • Κατσαβίδι
Κόστος:

μηδέν, όλα τα υλικά θεωρούνταν άχρηστα και οι βίδες απλά …βρέθηκαν


Η πιατοθήκη έγινε πηχάκια. Συναντήθηκαν τα πηχάκια με έναν κύβο από παλέτα….

Τα πηχάκια πρότειναν συνεργασία…
Ο κύβος ήταν σκεπτικός. Έπρεπε να λάβει τα μέτρα του.
Δεν είχε ξανασυνεργαστεί με συνταξιούχο πιατοθήκη. Δεν ήθελε να γίνει ρεζίλι.
Το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να στηρίζει τα παλετόξυλα όταν βογκούσαν
από το βάρος των εμπορευμάτων που σήκωναν.

Σκεφτόταν, σκεφτόταν ο κύβος τι πρέπει να κάνει για να φανεί αντάξιος της συνεργασίας…. 

Πρόσεξε ότι τα πηχάκια είχαν ένα σωρό τρύπες. Αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου 
για να έχει κι αυτός κάτι παρόμοιο. 
Φώναξε τον κύριο Tree Pan (απλή συνωνυμία με τον Peter).
“Θέλω κύριε Tree Pan να κάνεις κάτι να ταιριάξω με τα πηχάκια. 
Αν δεν ταιριάζουμε δεν θα συμπεθεριάζουμε”… 
και μάλλον θα συνεχίσω να προσφέρω αν με βοηθήσεις” . 
Εντάξει είπε ο κ. Tree Pan και πήρε μπρος…

Έκανε τη χάρη στον κύβο ο κ. Tree Pan. Όμως ο κύβος (που αν θυμάστε δεν ήταν κύβος,
αλλά στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις, είσαι) πρόσεξε ότι τα πηχάκια ήταν επιφυλακτικά μαζί του.
Για κάποιο λόγο δε γινόταν να συνεργαστούν. Συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη
η θέση που θα έμπαινε ο μαρκαδόρος. Αν δεν γινόταν αυτό
θα έμενε και ο κύβος και τα πηχάκια αγράμματα…
Ο κύβος ζήτησε τη συμβολή του κ. Dremel…

Όλα έδειχναν έτοιμα τώρα. Ήταν ώρα να δοκιμάσουν να γίνουν κάτι καινούργιο, 
κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σχεδιάστηκαν. 
Θα συνεργάζονταν για να γίνουν εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο τη συνεργασία!… 
Ήρθε λοιπόν το πρώτο πηχάκι. Έκανε το πρώτο βήμα…

κόλλησε πάνω στον κύβο σαν να ήταν βιδωμένο…και ήταν…


Ένα ένα ήρθαν και τα τέσσερα πηχάκια. Σχηματίστηκε ένας σταυρός. Τέσσερα πηχάκια, τέσσερα παιδιά θα χρειάζονται για να το χειριστούν. Ομάδα! Συνεργασία! Χωρίς τους άλλους τρεις ο ένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πρέπει να είναι και οι τέσσερις σε αρμονική συνεργασία…. Μα πού είναι ο μαρκαδόρος που έγινε τόση αναστάτωση και χρειάστηκε ο κ. Dremel να έρθει;
Πώς θα γράψουν με αυτό το κατασκεύασμα οι μαθητές;

Τα πηχάκια, ο κύβος και ο μαρκαδόρος έκαναν ό,τι μπορούσαν.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται τι έκαναν οι μαθητές που το χειρίστηκαν….:-)



Το δοκιμάσαμε και στο Τμήμα Ένταξης:





εναλλακτικά….

αλλάζει ο τρόπος “δεσίματος” και ο δεύτερος “συν-γραφέας” δυσκολεύει τους χειριστές του…..

Αφού λοιπόν δημιουργήθηκε ο “συν-γραφέας” και δοκιμάστηκε από τους μαθητές, έπρεπε να περάσει και στην τελική του μορφή.
Εκπ/κός της Ε έβαλε την τελική πινελιά της ολοκλήρωσης.



Και το αποτέλεσμα…