Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δ τάξη - Η μάχη του Μαραθώνα


  Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ- 490 π. Χ

Παράσταση της μάχης σε μελανόμορφη λήκυθο.
Χρονολογείται τη δεκαετία 490-480 π.Χ.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε την εφαρμογή του πολεμικού σχεδιασμού του Μιλτιάδη που οδήγησε στη λαμπρή νίκη των Αθηναίων και Πλαταιέων , στη μάχη του Μαραθώνα εναντίον των Περσών. Επιλέξαμε αυτό το μάθημα επειδή ο Μαραθώνας βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο μας και οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία του. Το επιλέξαμε όμως και για έναν άλλο λόγο: επειδή η αντίσταση των Ελλήνων κατά των Περσών άλλαξε, στην κυριολεξία, την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης. Για εμάς, τους σημερινούς μαθητές αυτό σημαίνει πολλά, αφού το ιδανικό της ελευθερίας των αρχαίων προγόνων μας, νίκησε τη δύναμη των όπλων και της λογικής, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη στρατιωτική υπεροχή των Περσών.
Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε στρατιωτικές φιγούρες από το διαδίκτυο, τις οποίες πλαστικοποιήσαμε, μερικά χαρτόνια κανσόν και να 'μαστε... έτοιμοι για μάχη!!!


Αναγνωρίζετε αυτήν την παραλία; Ναι, δεν κάνετε λάθος, είναι η παραλία του Σχινιά, όπου 2.500 χρόνια πριν, το 490 π.Χ., κατέφτασε ο περσικός στόλος με σκοπό να κατακτήσει την Ελλάδα και στη συνέχεια ολόκληρη την Ευρώπη. Στο βάθος απλώνεται η πεδιάδα του Μαραθώνα...



Ξέρετε από πού πήρε το όνομά του ο Μαραθώνας; Από τα μάραθα που υπήρχαν στην περιοχή! Σε αυτή την πεδιάδα όμως με τα μάραθα έμελλε και να αναδειχθεί η στρατιωτική ευφυΐα του Μιλτιάδη, η ανδρεία των Ελλήνων πολεμιστών και να συντριβεί η περσική αλαζονεία.

Στη μάχη του Μαραθώνα οφείλουμε ακόμα και τη λέξη "πανικός". Οι Έλληνες βλέποντας την υπεροπλία των Περσών απέδωσαν τη νίκη τους στη βοήθεια του τραγοπόδαρου θεού Πάνα που εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης και τρόμαξε τους Πέρσες. Από το όνομα του θεού Πάνα προήλθε και η λέξη "πανικός", λόγω του φόβου και του θορύβου με τον οποίο συνδεόταν η παρουσία του.



σχετικά με το Μουσείο Μαραθώνα...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

A1, A2, Παραμύθι ν΄αρχινήσει..


Στις 19-Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας “παραμυθού”, για να διαβάσει παραδοσιακά παραμύθια στην Α΄ τάξη.


Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και άρχισε η αφήγηση δύο παραμυθιών: “Ο Μισοκόκορας” και “ Η Σουσουράδα”.

Η “παραμυθού” κατά τη διάρκεια της αφήγησης χρησιμοποιούσε ντέφι, τουμπελέκι και κουδουνάκια, με αποτέλεσμα η αφήγηση να γίνεται πιο ζωντανή και τα παιδιά να ενθουσιαστούν.



Ε τάξη - Μαντινάδες


Με αφορμή τις μαντινάδες του βιβλίου της γλώσσας μας για τους φίλους και τη φιλία (ενότητα 6: Φίλοι και φίλες) ...σκαρώσαμε κι εμείς τις δικές μας ....

Απολαύστε τες...


Φίλο καλό σαν και εμέ ποτέ σου δε θα βρεις

γι΄αυτό στον κόσμο ολάκερο μαζί μου θε να ζεις



Τους φίλους που συνάντησα γι' αυτούς θε να πεθάνω

τόσο που τους αγάπησα και τη ζωή μου χάνω

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ε τάξη - Κάθε γράμμα .... μια εικόνα....


Αυτά τα γράμματα οδηγούν στη φαντασία μας ..... και αντιστοιχούν στα ονόματα των μαθητών της τάξης μας. Το αρχικό γράμμα των ονομάτων μας το έχουμε στολίσει με πολύχρωμα χρώματα και σε χρωματιστό φόντο. Σε διάφορα γράμματα έχουμε προσθέσει αστείες φατσούλες ή άλλες εικόνες...

 

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δ τάξη - "Ο ήλιος ο ηλιάτορας"


Οι μαθητές της τάξης μας, με αφορμή το ποίημα στο βιβλίο της Γλώσσας "Κορίτσι", του Οδυσσέα Ελύτη, διάβασαν και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματά του. 

Εμπνευσμένα από το ποίημα του βιβλίου που ανήκει στη συλλογή του ποιητή 

"Ο ήλιος ο ηλιάτορας", 


άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη, ζωγράφισαν εικόνες του ποιήματος και παρουσίασαν το δικό τους ονειρικό κόσμο.