Δ τάξη - Η μάχη του Μαραθώνα
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ- 490 π. Χ
Παράσταση της μάχης σε μελανόμορφη λήκυθο. Χρονολογείται τη δεκαετία 490-480 π.Χ. |
Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε την εφαρμογή του πολεμικού σχεδιασμού του Μιλτιάδη που οδήγησε στη λαμπρή νίκη των Αθηναίων και Πλαταιέων , στη μάχη του Μαραθώνα εναντίον των Περσών. Επιλέξαμε αυτό το μάθημα επειδή ο Μαραθώνας βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο μας και οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία του. Το επιλέξαμε όμως και για έναν άλλο λόγο: επειδή η αντίσταση των Ελλήνων κατά των Περσών άλλαξε, στην κυριολεξία, την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης. Για εμάς, τους σημερινούς μαθητές αυτό σημαίνει πολλά, αφού το ιδανικό της ελευθερίας των αρχαίων προγόνων μας, νίκησε τη δύναμη των όπλων και της λογικής, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη στρατιωτική υπεροχή των Περσών.
Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε στρατιωτικές φιγούρες από το διαδίκτυο, τις οποίες πλαστικοποιήσαμε, μερικά χαρτόνια κανσόν και να 'μαστε... έτοιμοι για μάχη!!!
Ξέρετε από πού πήρε το όνομά του ο Μαραθώνας; Από τα μάραθα που υπήρχαν στην περιοχή! Σε αυτή την πεδιάδα όμως με τα μάραθα έμελλε και να αναδειχθεί η στρατιωτική ευφυΐα του Μιλτιάδη, η ανδρεία των Ελλήνων πολεμιστών και να συντριβεί η περσική αλαζονεία.
Στη μάχη του Μαραθώνα οφείλουμε ακόμα και τη λέξη "πανικός". Οι Έλληνες βλέποντας την υπεροπλία των Περσών απέδωσαν τη νίκη τους στη βοήθεια του τραγοπόδαρου θεού Πάνα που εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης και τρόμαξε τους Πέρσες. Από το όνομα του θεού Πάνα προήλθε και η λέξη "πανικός", λόγω του φόβου και του θορύβου με τον οποίο συνδεόταν η παρουσία του.
σχετικά με το Μουσείο Μαραθώνα...